неділя, 09 вересня 2007 16:24

Україна втрачає перемогу у Грузії на останніх хвилинах

Трапилося те, чого слід було чекати. Виграти без додатку надзусиль не вдалося, замість фарта до нас в гості нагрянув його антипод - хіба це дивно? Грузини дозволяли нам забити, як мінімум тричі, перед тим, як показати в цій справі приклад.

Олег Блохин виставив дещо несподіваний склад. Перш за все, здивувала наявність лише трьох захисників - Кучера, Русола і Езерського. Зате знайшлося місце для двох опорників - Тимощука і Шелаєва. На лівому фланзі вийшов не Калиніченко (для якого не задалися останні ігри, та і сезон в цілому в московському Сспартаку"), а Ротань, справа Гусєв, а під нападниками (на своєму плеймейкерськом місці) Назаренко. Попереду ж компанію Вороніну склав не Гладкий, як думав багато хто, а Шевченко.

Варто відмітити, що відразу ж виправдали (і відпрацювали) свої місця в основі двоє днепропетровцев - Шелаєв і Назаренко (вони здорово відіграли і в останньому товариському матчі проти узбеків). А ось Шева в першому таймі ніби і не присутній на полі - неприємно, але факт.

В принципі, Андрій в цьому плані не так вже і виділявся, бо до перерви наша команда в цілому витрачала рівно стільки сил, скільки було потрібно. Після того, як забили, а до цього українці достатньо ударно почали матч. У перші 10 хвилин вони повністю перегравали суперника, і забили той, що логічно завершив цей ігровий відрізок м"яч, хай і що виглядав справжнім подарунком нашій збірній від грузинської оборони.

Назаренко подав кутовий з лівого флангу, і м"яч долетів до одного з можливих пунктів призначення - що спокійно чекав його у воротарській Шелаєва. Грузини на Олега уваги не звернули зовсім, до того ж, воротар Ламая на виході до м"яча не дістався, можливо, дезорієнтіровав (у будь-якому випадку перешкодивши) своїх центрбеків. У результаті м"яч приземлився на ногу Шелаєву, і Олег акуратно підставив "щічку", переправивши м"яч у ворота.

Після швидкого гола гра почала стрімко заспокоюватися. Наші футболісти провели ще декілька потенційно непоганих атак (здалека пробив Назаренко - поряд зі штангою), а потім практично повністю перестали займатися яким-небудь творенням - хоча, вірогідно, все було для успішного лову грузинів на контратаках.

Не дуже-то творили і грузини. У першому таймі можна відзначити всього три епізоди. Удар з лівого флангу Марцваладзе - Шовковській зреагував. Спроба пробити з лінії воротарської Іашвілі, виявилась невдалою. І, нарешті, штрафний, виконаний грузинами на найостанніших секундах тайму. Деметрадзе потрапив в стінку, але м"яч не був відбитий, а потім доставлений Джакобії на лінію воротарською - Лаша трохи примусив свого клубного тренера Мирона Маркевіча пошкодувати про іронію, з якою був прокоментований його виклик в збірну Грузії. Проте, Джакобія пробив із забійної позиції над щаблиною, отже, будь-яка іронія залишається виправданою.

В той же час, в першому таймі грузини цілком могли порівняти рахунок, по числу моментів (навіть вищевикладеному) перевершивши наших футболістів. У нас окрім гола був ще один непоганий удар Назаренко здалеку - і все.

Почався другий тайм, і ситуація трохи погіршала, причому достатньо серйозно. Клаус Топмеллер явно звернув увагу по першому тайму на оголені наші фланги, з бровочникамі Гусевим і Ротанем (останньому відпрацьовувати в обороні зовсім). У результаті вже на самому початку тайму була виконана тямуща занедбаність в штрафний майданчик і Ментешашвілі встиг випередити Ротаня і вийти на відмінну ударну позицію. Шовковській виручив, а потім допоміг Ротань, який встиг вибити м"яч, що котився в порожні ворота. Загалом, момент вдалося вичерпати, але грузини продовжували насідати, якщо не відчуваючи запах крові, то явно його передчуваючи.

Проте нашим футболістам вдалося розвіяти ці флюїди, що намічалися, і відсунути гру від своїх воріт. Активізувалися попереду Шевченка і Воронін, відповідно, більше стали боятися контратак грузини і менше сил у них залишилося на позиційний напад, який, власне, перестав бути таким вже ближче до середини тайму.

Тим часом, Олег Блохин почав вирішувати проблему перевантаженості крайніх хавов. Правда, Калініченко вийшов не на лівий фланг, а замість Вороніна, ну а Ротаня замінив руйнівник Гай. Гусеву ж, в принципі, не звикати бігати по всій брівці.

Треба сказати, що Калініченко додав думки нашої атаки - це, як мовиться, його. Але, на жаль, важкий нефарт натиснувся на півзахисника цього сезону, тисне і не відпускає. Не відпустив його він і зараз.

Втім, не тільки Максиму не везло в другому таймі. У другій його частині наші футболісти створили достатньо моментів не те, що для перемоги, для перемоги великої. Самі хороші упустили Шевченка, Калініченко і Назаренко. Андрію створив шанс ще Воронін (ліверпулец здорово пропер по центру і отборолся за м"яч, а потім знайшов Шеву передачею в штрафній), але нападаючий "Челси" не зумів переграти Ламаю. У Калініченко момент був ще кращий. Назаренко зробив передачу урозріз, а грузинські захисники, схоже, були дуже упевнені в офсайді. Калініченко опинився один на забійному місці, але пробив поряд з штангою. Максим міг реабілітуватися в одному з наступних епізодів, він славно промчав по правому флангу і відкотив м"яч під удар Назаренко, але цього разу і від днепропетровца відвернулася Фортуна. Його удар парирував воротар, а Шевченко був не дуже активний на добиванні.

І ось тут, під коментаторські роздуми на тему "не забиваєш ти.", трапилося те, що часто трапляється в таких ситуаціях. Грузини все-таки забили, причому тоді, коли часу на порятунок вже не залишилося. Банальний кутовий, ніхто не тримає Давида Сирадзе, який б"є головою з лінії воротарської. Що і говорити, над прізвищем цього футболіста, згідно ситуації можна знущатися довго. Набагато гірше, що для цього є привід, і цей гол може коштувати нам дуже дорого.

У хвилини, що залишилися, ми атакували, але нічого не встигли. Пізно був випущений Гладкий - так моя думка. Взагалі, все було пізно. Гру треба було вигравати поки вона, як говорять футболісти, давалася. І поки грузини давали виходити на відмінні позиції і бити з них. 1:0 - дуже слизький рахунок, щоб часто з ним перемагати. Тут ніякого фарта не досить.

www.sport.com.ua.

Грузія - Україна - 1:1
Грузія: Ламая, Каладзе, Шашиашвілі, Асатіані, Гвініанідзе, Цкитішвілі, Іашвілі (Кенія, 62), Марцваладзе, Деметрадзе, Джакобія (Сирадзе, 62), Ментешашвілі (Татанашвілі, 78).
Україна: Шовковській, Кучер, Русол, Езерській, Тімощук, Ротань (Гай, 75), Воронін (Калініченко, 71), Гусев, Назаренко, Шевченко, Шелаєв (Гладкий, 86).
Голи: Сирадзе, 89 - Шелаєв, 7.
Попередження:  Іашвілі, 53. Цкитішвілі, 64. Гвініанідзе, 85 - Ротань, 65.

Інші результати в групі:
Шотландія - Литва - 3:1
Італія - Франція - 0:0


    
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   

   
    
Зараз ви читаєте новину «Україна втрачає перемогу у Грузії на останніх хвилинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути