субота, 24 листопада 2007 03:09

У Москві стартував Гран-Прі з фігурного катання. Результати першого дня змагань та інтерв"ю спортсменів

23 листопада у Москві стартував міжнародний етап Гран-Прі з фігурного катання "Кубок Росії". Україну представляє лише один танцювальний дует – Анна Задорожнюк та Сергій Вербило. Саме обов"язковим танцем розпочався перший змагальний день турніру. Цього разу глядачі мали нагоду послідкувати за виконанням  польки "Янка".

Перед оригінальним танцем прогнозовано лідирують росіяни Оксана Домніна та Максим Шабалін. Судді оцінили їхній танець у 40,05 балів, що стало найкращим результатом сезону для фігуристів.

- У нашій розминці кожна з пар була дуже сильна, - говорить Шабалін. - Просто є фігуристи, у яких менше досвіду, є ті, у яких більше. Конкуренти є завжди. І ті, хто на другому місці, завжди намагатимуться дістати перших.

До змагань у Москві навіть залили лід за спеціальною системою, що мало полегшити катання фігуристам.
-  Чесно кажучи, не відчули особливої різниці. Потрібно ще допрацювати цю систему, - сказав Шабалін.

На 5,18 балів від Домніної з Шабаліним відстають французи Наталі Пешала та Фабіан Бурза. Третє місце судді віддали Катерині Бобровій та Дмитру Соловйову з Росії. Анна Задорожнюк та Сергій Вербило п"яті. Від третього місця вони відстають на 0,94 бали.

У змаганнях жінок у короткій програмі поза конкуренцією була Ю-На Кім з Кореї. Учениця відомого у минулому фігуриста Брайяна Орсера  виявилася єдиною, хто виконав каскад з двох потрійних стрибків – фліпа та тулупа.  Єдиною неточністю у програмі фігуристки стало виконання одинарного акселя замість подвійного.

Другою коротку програму закінчила Юкарі Накано з Японії. Фінка Кіра Корпі третя.

– Сьогодні мені не вдалося уникнути помилок. Спочатку дуже хвилювалася. Але потім змогла зібратися і показати досить непоганий результат, яким залишилася, в принципі, задоволена, - розповідає Ю-На Кім. - Минулого сезону я каталася під танго, цього року хотілося вибрати щось повністю протилежне. Саме тому наш вибір зупинився на композиції Йоганна Штрауса "Летюча миша".

Останнім часом у японському фігурному катанні помітна тенденція до роботи з російськими фахівцями. Не стала винятком і Юкарі Накано.

- Хореограф  у мене з Росії, дизайнер костюмів теж. Марина Зуєва – прекрасний спеціаліст. Вона робить програми, розраховані якраз для мене. Росіяни взагалі роблять дуже виразні програми. Нам потрібно багато чому вчитися у них.

Кіра Корпі пропускала перший етап Гран-Прі "Скейт Америка" через грип. Проте зараз вона почувається добре і спробує довести у довільній програмі не випадковість своєї третьої позиції.

 – Після хвороби дуже багато й серйозно тренувалася. Зараз перебуваю у хорошій формі. З нетерпінням чекаю завтрашнього дня, щоб відкатати і довільну. Не знаю, наскільки вона буде бездоганною, але я докладу усіх зусиль, щоб відкатати її гідно.

Кіра також розповіла журналістам, що полюбляє займатися сноубордингом. Проте робить це не так вже й часто, оскільки боїться отримати травму. Але раз на рік, на Пасхальні канікули вона їде у Лапландію і дозволяє собі покататися.

 Спортивні пари розділилися на групи. Дві з них борються за перше місце – Альона Савченко та Робін Шолкови з Німеччини, а також китайці Ден та Хао Джанг. Росіяни Марія Мухортова та Максим Траньков і Юко Кавагучі та Олександр Смирнов боротимуться за "бронзу", хоча можуть спробувати замахнутися і на кращий результат.  Їхні шанси на вище місце на подіумі збільшило падіння Савченко після паралельного потрійного тулупа. У підсумку, німецьку пару на 3,18 бали випереджають китайці. Мухортова і Траньков треті, програючи Альоні з Робіном трохи більше трьох балів.

– Ми раді, що все так завершилося. Цей прокат показав, що це не межа наших можливостей і ми можемо значно більше, - сказав Траньков.

– Сьогоднішній прокат непоганий, хоч у Франції у нас оцінки були значно вищі. Але після того етапу у мене почав боліти зуб. Виникла проблема зі здоров"ям, - розповів Хао Джанг.

Савченко з Робіном трохи спізнилися на прес-конференцію.  Зайшовши, Альона відразу привіталася з журналістами і, не намагаючись виправдатися, відразу висловила своє невдоволення прокатом.

 – На сьогоднішній день це мій найгірший прокат. Але вже нічого не поробиш. Тепер потрібно виправляти помилки завтра. Сьогодні було погано...  Наскільки мені сподобався лід? Поганий. По ньому не їдеш, а гальмуєш. Ковзани застряють. А ще дуже різнокольорові трибуни. Складно сконцентруватися, де який елемент виконувати.

Найгострішою боротьба виявилася у чоловіків. Перше та друге місце Стефана Ламбьєля та Джонні Вейра відповідно розділило всього 34 сотих. Несподіванкою стало шосте місце бронзового призера Олімпіади в Турині 2006 року Джеффрі Баттла.  До розряду несподіванок можна певною мірою віднести і третю позицію росіянина Андрія Грязєва, який останнім часом взагалі дуже мало виступав.

Хоча змагання і проходять у Москві, але найбільші групи підтримки були у Ламбьєля та Вейра. Банерами цих фігуристів уболівальники завішали майже весь зал. Коли ж на лід вийшов Ламбьєль, склалося враження, що турнір проходить у Швейцарії, стільки прапорів цієї країни замайоріло на трибунах. Джонні теж не залишився без уваги. "Ангели Джонні", а саме так називається його група підтримки у всьому світі, крім банерів підготували ще й безліч плакатів.  

– Зовсім не здивований, що мене так сильно підтримують у Росії. Я дуже люблю цю країну, вона мені як друга батьківщина. Коли перебуваю тут, завжди відчуваю надзвичайну підтримку, - сказав Джонні.

 – Ніколи ще не перемагав на Гран-Прі. Дуже хотілось би втримати цю першу сходинку завтра, - заявив Стефан в інтерв"ю телеканалу ESPN.  

Однак після нагадування журналістом про минулорічну перемогу на "Скейт Канада", Ламбьєлю тільки й залишалося, що посміятися і зізнатися, що він і справді зовсім про це забув.

– Під час розминки я ще не знав, чи стрибати мені тулуп у чотири оберти. Однак, вийшовши на лід, добре себе почував, був упевнений у собі, тому вирішив усе ж виконати цей стрибок. Сьогодні у мене не було жодного хибного руху. Я впорався з основним завданням і чисто відкатав програму. Я безпомилково зробив доріжки кроків, обертання, стрибки, виїзди були справді чисті і впевнені.  Потрійний аксель ми з тренером вирішили замінити подвійним. Тим самим зменшивши непотрібний ризик. Приємно, що під час виконання доріжок вдалося встановити такий потрібний контакт з глядачем, - говорить Ламбьєль. - У мене новий костюм. Я хотів, щоб він був чорним з червоними вкрапленнями. Вони символізують кров. Моя коротка програма поставлена на композицію "Carne Cruda" ("Сире м"ясо").

Взагалі приємно кататися у Москві, - продовжує Стефан. – Це країна з великими традиціями у фігурному катанні. У довільній програмі буде нелегко, потрібно буде зробити усі заплановані елементи, щоб перемогти. Під час тренування у мене виникли невеликі проблеми з м"язом, але це не завадило мені чисто відкатати сьогодні. Сподіваюсь, і завтра буде не гірше.

Джонні Вейр, який не приховує своєї любові до Росії, на прес-конференцію уже традиційно прийшов з Чебурашкою. Супроводжували його і тренер Галина Яківна Змієвська та олімпійський чемпіон 1992 року Віктор Петренко.

 – Це чудово, що тут були і Віктор Петренко, і Галина Змієвська. Вони доповнюють один одного. Віктор може виявити ті проблеми, які виникають у мене в катанні, - розповідає Вейр. - Звичайно, нововведення у фігурному катанні – це добре. Проте я вважаю, що стрибок у чотири оберти часто створює дірку у програмі. Тоді це вже перетворюється з катання у стрибки на льоду. Якщо ти добре виконуєш потрійні стрибки, обертання, доріжки кроків, можеш все це вдало поєднати, то це значно важливіше, аніж просто зробити чотири оберти на льоду. Принаймні я так вважаю.

- Я не виступав досить давно. Виходити після довгої паузи завжди складно. Але я не побачив сьогодні слабкостей у своїй програмі, - поділився враженнями від виступу Андрій Грязєв.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «У Москві стартував Гран-Прі з фігурного катання. Результати першого дня змагань та інтерв"ю спортсменів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути