пʼятниця, 04 листопада 2011 18:54

Офіціанти поховали "Динамо", турецький гід - стадіон "Іненю"
22

Фото: Євген САВЧУК
Месут і Кямрян передбачили перемогу "Бешикташа", але не рахунок

Стамбульські вболівальники з самого ранку, 3 листопада, ні на хвилину не сумнівалися в перемозі "Бешикташа". Гра і результат в Києві їх не лякали.

"Динамо"? Нуль, "Бешикташ" - один ", - спілкуючись ламаною англійською, показує на пальцях офіціант Фатіх. - І без варіантів. Києву тут ловити нічого".

Колега Фатіха Мухаммед повністю згоден з товаришем. Тільки матч не подивиться.

"Навіть квиток не купував: працюю до пізньої ночі", - шкодує він.

До речі, напередодні матчу з 32 тисяч квитків було продано 25. З ранку в день гри біля кас було людно. Поєдинок обіцяв бути аншлаговим.

Заговорили про сусідів суперника "Динамо" - "Галатасараї" і "Фенербахче".

"Галатасарай"? Ні, ні! Ніколи! "Бешикташ" форевер! ", - вигукнув Мухаммед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мілевський взяв на себе вину за поразку від "Бешикташа"

"Буду сьогодні вболівати за" Динамо ". Просто не люблю "Бешикташ", - зізнався пошепки екскурсовод Ібрагім. На всякий випадок перед цим озирнувся по сторонах. Боятися, в принципі було нічого: "страшну таємницю" він відкрив в палаці Топкапі, де навколо - одні туристи.

Три години дня. В околицях стадіону "Іненю" буденно, ніщо не нагадує про майбутній матч. За винятком поліцейських, які пильно несуть службу. Відразу згадав "Динамо" часів Лобановського. Біло-синій потік вболівальників у день Ліги Чемпіонів починався рано вранці. Ближче до матчу перетворювався в океан.

Рідко, але все ж підходять до стадіону люди з атрибутикою "Бешикташа". Підлітки Месут і Кямран - уболівальники з раннього дитинства. У перемозі улюбленців не сумніваються. Пішли навіть далі офіціантів.

"3:0, ми порвемо" Динамо ". Програли в Києві? А тут задавимо",-впевнені хлопці.

До речі, "Іненю" - єдиний стадіон на планеті, з якого видно відразу дві частини світу - Європу й Азію. Але, з чуток жити йому недовго залишилося.

"Його зруйнують, а команда переїде на нову арену, - сказав після повернення з екскурсії по місту гід української делегації.

"Коли? Як зіграємо з "Динамо", - уточнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бешикташ" і "Динамо" розсудить журналіст з Норвегії

Після вечері виїжджаємо на гру. Знову автобус повзе, як напередодні, коли через пробки запізнилися на прес-конференцію Юрія Сьоміна. Слава Богу, вирвалися і вже біля стадіону. Особливого напливу як і раніше не спостерігається. Але до гри ще ціла година.

Місця в ложі преси виявилися досить комфортними. Найголовніше - під навісом. Значить, не намокнуть ні люди, ні апаратура, весь день в Стамбулі з перервами йшов дощ.

Вболівальники сходяться все активніше, за півгодини до гри майже повний стадіон. Вихід київської команди на розминку супроводжується диким і синхронним свистом трибун. Вуха починає закладати. Недаремно "Іненю" встановив шумовий рекорд серед арен Європи - 132 децибели. Звучить фонограма з піснями, де зрозуміло лише одне слово - "Бешикташ". Стадіон підспівує. Музика обривається, але глядачі продовжують співати. При цьому чисто, є і форте, і піано. Перша думка - коли вони встигають репетирувати.

"Молодці. Є чому повчитися нашим ультрас. Особливо динамівським", - захоплюється турками один з колег. До слова, динамівців приїхали підтримати близько 50 чоловік.

Отримуємо стартові протоколи. У всіх на очах одне питання - що робить у стартовому складі Корреа і чому не заявлений Гусєв. Пізніше зясується, що останній захворів

Свисток норвежця Тоні Скьєрвена сповістив про початок матчу. Хор трибун не змовкає ні на хвилину. Перетворюється на гул зі свистом, як тільки кияни намагаються підійти до чужих воріт. Ауреліо і Куарежма за якихось п'ять хвилин вже встигли полоскотати нерви обороні і вболівальникам. Але це пішло на задній план, колега ,що гуляв поруч Інтернетом, з радістю повідомив, що "Ворскла" забила "Стандарту" і відкрила рахунок.

20-та хвилина - вже за голову хапаємося ми: Мілевський пробиває впритул, але мимо. Через хвилину знову руки на голові. Але вже з іншої причини - Хачеріді ледь не відзначився автоголом, Шовковський врятував в останній момент.

Турки тиснуть, "Динамо" в паніці. Перспектива напрошується сама собою. Тут ще й вболівальники щось почали кидати на поле. Рефері радиться з інспектором УЄФА. Вирішено продовжити гру, диктор попереджає фанів. На такій хвилі завершився перший тайм. Вболівальники всю перерву співають хвалебні оди. На кшталт "Слався, рідний "Бешикташ!".

Другий тайм. Нінкович змінює Гармаша. Через "гірчичник" у першому таймі прибрали від гріха подалі. Вже вкотре. Картина не міняється, "Бешикташ" тисне, "Динамо" панікує. Дотиснули на 67-й хвилині. Коркмаз виграв другий поверх у Мілевського і головою відправив сферу у ворота Шовковського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бешикташ" косить епідемія грипу

Динамівці почали перепасовки на поле, ніби ведуть як мінімум 2:0. Трибуни свистять, ми знизуємо плечима. "Ворскла" на той час вже програвала два один. А через шість хвилин після "Динамо" пропустила ще й третій м'яч.

75-та хвилина - Сьомін знімає Корреа і випускає Ідейе. Ярмоленко перейшов на правий фланг. Начебто щось пішло, з'явилася думка. 82-га хвилина -Іідейе забиває, але з офсайду.

Заключні хвилини. "Динамо" відчайдушно намагається врятувати гру. Шовковський біжить до воріт "Бешикташа". У штрафній господарів згарище. Заштовхати м'яч у ворота намагається ледь не вся команда. Але навіть додані рефері чотири хвилини ситуацію не рятують.

У мікст-зону добираємося "катакомбами", брудно, багато сміття. У самій зоні не чистіше, в побілені стіни в'їлася багаторічна пилюка. На стадіонах команд української Прем'єр-ліги, де мені довелося побувати, такого і близько не було. Решта метрів довелося проходити прямо під трибунами. Слава богу, ніхто нічого не кинув. Поговорити з журналістами погодилися лише Нінкович і "паличка-виручалочка" Шовковський.

По дорозі в аеропорт потрапили в пробку (не пригадаю такого в Києві в 12 ночі). Говорити не було ні сил, ні бажання. У всіх, мабуть, була одна думка - подумаємо про це завтра. Вірніше, вже сьогодні, після прильоту, коли виспимося.

 

Зараз ви читаєте новину «Офіціанти поховали "Динамо", турецький гід - стадіон "Іненю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути