Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2017 14:10

Фонсека слухає U2 і любить коней: все про позафутбольне життя наставника "Шахтаря"
16

Фото: shakhtar.com
Паулу Фонсека під час командної прогулянки

Сьогодні донецький "Шахтар" зіграє проти іспанської "Сельти" матч-відповідь 1/16 фіналу Ліги Європи. Минулого тижня у Віго команда Паулу Фонсеки перемогла з рахунком 1:0 завдяки дебютному голу Густаво Бланко Лещука.

Розповідаємо детальніше про наставника "гірників", який працює з командою свій перший сезон. Фонсека — це Джастін Трюдо нашого футболу. Прем'єр-міністра Канади називають улюбленцем публіки, красенем і найсексуальнішим політиком країни (у нього навіть татуювання є. - Gazeta.ua). Загалом, те саме можна сказати про португальського наставника "Шахтаря".

На своїй презентації Фонсека зачарував присутніх. У португальця були скептики, але навіть вони говорили, що "людина - він дуже позитивна, відкрита та харизматична". Сумніви викликали його тренерські вміння.

Паулу Алешандре Родріго Фонсеці 5 березня виповниться 44 роки. Він народився в Африці — у місті Нампула. У той час Мозамбік був португальською колонією.

"Країна пережила диктатуру, що змусило багатьох молодих людей залишити Португалію і вирушити в Африку захищати колонії. Мозамбік був однією з них. І мого батька також змусили поїхати туди.

Коли війна закінчилася, батько залишився в Мозамбіку і познайомився з моєю матір'ю. Так і вийшло, що я народився саме там. Але потім закінчилася диктатура в Португалії і почалося велике "повернення", коли португальці з усіх колишніх колоній стали повертатися на батьківщину. Я переїхав у Португалію, коли мені виповнився рік. Я нічого не пам'ятаю про Мозамбік і, на жаль, ніколи там не бував.

Мої батьки не багаті. Батько працював на фабриці, мама переважно була домогосподаркою. Ми не мали великих можливостей. Перший велосипед я отримав від своєї сестри. А по-справжньому свій отримав, заробивши гроші під час літніх канікул на фабриці, де працював батько. Я пам'ятаю свій перший футбольний м'яч. Його подарували мені навіть не батьки, а директриса моєї мами. А найкращі подарунки від батьків – це бутси".

  Паулу Фонсека з дружиною
Паулу Фонсека з дружиною

На презентації у Фонсеки запитали, чи планує він перевезти до Києва свою сім'ю.

"Дружина і діти поки що залишаться в Португалії, але це ніяк не пов'язано з політичною ситуацією і нестабільністю в Україні. Моєму синові 16 років, а дочці - 11. Діти вчаться в школі і просто не можуть так швидко змінити країну і мову.

Дружина і діти будуть дуже часто приїжджати, оскільки ми не можемо довгий час проводити один без одного. Ми бачитимемося. Крім того, дружина не хоче ризикувати, тому що знає, що в Україні дуже вродливі дівчата", - пожартував тоді Паулу.

Сім'я справді відвідувала наставника в Києві. Одного разу журналісти зустріли тренера "Шахтаря" з дружиною, дітьми та друзями у парку біля Батьківщини-матері.

"Ми з дружиною познайомилися в школі, коли нам було 17-18 років. Я вже одружений 20 років! Одружилися ми дуже рано. Мені було 22. І ми обидва поїхали з міста, в якому вчилися, на північ Португалії. Моя сім'я, мої діти – велика підтримка для мене.

Чим займається дружина? Після школи вона пішла на бухгалтерські курси. Зараз працює в державній компанії. Вона підштовхнула мене до вступу до вузу. Я два роки вчився, можна сказати, на директора. Вона свій курс закінчила, а я ні".

Фонсека палкий шанувальник ірландської рок-групи U2. Тренер і сам добре співає.

"Під пісню U2 One я запропонував зустрічатися своїй майбутній дружині. Взагалі мені подобається стільки пісень U2, що я міг би цілодобово їх перераховувати. Я навіть сказав своїм дружині і дітям: "Якщо я колись помру, то я хочу, щоб на моєму похороні грала ця музика".

  Паулу Фонсека з дитинства любить коней
Паулу Фонсека з дитинства любить коней

Ще одне велике захоплення тренера - коні та їзда верхи.

"Я не такий хороший наїзник, щоб називати себе профі. Але те, що я з дитинства люблю коней, правда. І доньці ця любов передалася. У нас з помічниками є друг, який має стайню. Іноді вибираємося до нього, щоб покататися".

Фонсека - стиляга, хоча іноді грішить спортивними костюмами на матчах. Португалець завжди привітний з журналістами, з повагою говорить про суперників, публічно не критикує своїх гравців і дякує вболівальникам за підтримку. Кількість фанаток клубу точно мала збільшитися.

Автор: shakhtar.com
  Паулу Фонсека під час командної прогулянки
Паулу Фонсека під час командної прогулянки

Якщо ви все ще не вірите, що Фонсека - крутий, то ось вам кілька доказів:

Після матчу проти "Волині" Паулу подарував букет троянд арбітру Катерині Монзуль, а на прес-конференції похвалив її роботу.

Феєрить на прес-конференціях, коли в гарному настрої.

Бере на себе провину за поразку. Так, зокрема, було після вильоту з Ліги чемпіонів від "Янґ Бойз".

Влаштував відкрите тренування для дітей на "Арені Львів" в день матчу з "Олександрією".

Грає в сніжки з футболістами.

Викликає повагу і компліменти у суперників.

Він неймовірно близький до того, щоб стати чемпіоном України з "Шахтарем". Мабуть, кращого наступника Мірчі Луческу і не придумаєш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я — солдат. Роблю все, що мені каже наставник"

Зараз ви читаєте новину «Фонсека слухає U2 і любить коней: все про позафутбольне життя наставника "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути