вівторок, 08 листопада 2016 00:15

"Я — солдат. Роблю все, що мені каже наставник"

Автор: Сергій Старостенко
  Ігор Дуляй грав за донецький ”Шахтар” на позиції опорного півзахисника з 2004-го по 2010 рік
Ігор Дуляй грав за донецький ”Шахтар” на позиції опорного півзахисника з 2004-го по 2010 рік

Із сербом Ігорем ­Дуляєм, 36 років, зустрічаємось у київському готелі "Опера". Колишній півзахисник донецького "Шахтаря" працює асистентом головного тренера команди, португальця Пауло Фонсеки. У минулому сезоні Дуляй допомагав Мігелю Кардосо в молодіжній ­команді.

Як відреагували на зміну тренера в "Шахтарі"?

— Мірча Луческу багато років провів у клубі. Завжди важко розлучатися після такого. Але у всього є свій початок і кінець.

Уперше побачив тренера Фонсеку, коли "Шахтар" грав із його "Брагою" в Лізі Європи. Зрадів, як прочитав, що він очолить наш клуб. Португалець — молодий та амбіційний фахівець.

Будь-якому тренеру, який би прийшов у "Шахтар" після Луческу, було б важко. Містер (прізвисько Луческу. — ГПУ) виграв із клубом чимало трофеїв. Багато людей скептично сприйняли прихід Фонсеки. Але керівництво прекрасно розуміло, кого запрошує. Обрали тренера, який розвиватиме стиль, в якому команда грає протягом багатьох років.

Що змінилося з приходом Фонсеки?

— Зараз "Шахтар" не грає на контратаках. Ми намагаємося більше контролювати м'яч.

Забиваємо менше, але й мало пропускаємо (розмова відбувалася до матчу Ліги Європи, в якому "Шахтар" переміг бельгійський "Гент" — 5:3. — ГПУ). Також не забувайте, скільки моментів команда створює у кожній грі. Хвилюватися варто, коли їх немає. На жаль, підводить реалізація. На тренуваннях Фонсека багато часу приділяє роботі з нападниками. Двічі-тричі на тиждень усі гравці групи атаки залишаються після заняття і 30–40 хвилин б'ють по воротах із різних позицій.

Більшість суперників грають проти "Шахтаря" від оборони. Як удається її проходити?

— Маємо індивідуально сильних гравців, які можуть обіграти один в один. Також активно застосовуємо зміну складу на різні матчі. Всі наші футболісти зрозуміли вимоги і принципи Фонсеки. Тому зараз не так важливо, хто саме виходить на поле.

Які ваші функції?

— Новому тренеру потрібна була людина, яка розуміє місцевий менталітет, знає український футбол та гравців. Тому клуб запросив мене в помічники Фонсеки. Я даю інформацію, яка може допомогти клубу.

Я — солдат. Роблю все, що мені каже наставник. Як тренер тільки починаю свій шлях. Добре знаю, що вмію, і ще краще — чого не вмію. Але завжди скажу тренерові свою думку. Пауло знає, що робить. Упевнений у своїх ідеях. І в нього все виходить.

Як правило, тренер приводить нових гравців у команду. Фонсека не підписав жодного новачка. Чому?

— У "Шахтарі" — практично всі найкращі футболісти, які є в Україні. На кожну позицію маємо щонайменше двох гравців. Тому не було сенсу підписувати нових виконавців.

"Шахтар" упевнено лідирує в прем'єр-лізі. Як оціните рівень турніру?

— Комусь може здаватися, що це легкий чемпіонат. Це помилкова думка. Хто дивиться матчі, бачить — чимало команд грають добре. Окрім "Шахтаря" і "Динамо", це "Зоря", "Ворскла", молодий "Дніпро". Нам було складно проти "Сталі".

Матч проти "Карпат" вийшов важким. Ми програвали 0:2 після першого тайму, але вирвали перемогу з рахунком 3:2. Ця гра важлива для нас у плані психології. Після двох пропущених м'ячів гравці зрозуміли свої помилки. Взяли на себе відповідальність і виправили ситуацію на полі.

Виліт із Ліги чемпіонів від швейцарського "Янг Бойз" — прикра випадковість?

— Такі матчі трапляються. На виїзді в нас були моменти, але помилилися і пропустили два голи. А серія пенальті — це лотерея. На жаль, не вдалося зробити те, чого від нас чекали. Це мінус. Але добре, що команда не впала в психологічну яму після вильоту з Ліги чемпіонів. "Янг Бойз" — це вже історія. Звичайно, ми не забули про цей матч, але дивимося в майбутнє.

Як далеко "Шахтар" може зайти в цій Лізі Європи?

— Ми завжди хочемо перемагати. Це — норма для клубу. Команда робитиме для цього все. Треба зберігати спокій і працювати. Результат все покаже.

Проти будь-якого суперника "Шахтар" грає в атакувальний футбол. Протягом багатьох років команда — одна з найкращих в Європі і найсильніша в Східній Європі.

Фонсека жодного разу публічно не скаржився на відсутність власного стадіону, бази і на постійні перельоти. Як ці чинники впливають на роботу команди?

— Так, є багато труднощів. Однак ми не маємо права нарікати, коли така ситуація в країні. Рінат Ахметов старається створити нам найкращі умови.

Наш президент, футболісти, працівники клубу, наші вболівальники для мене — герої. Інші команди в такій ситуації давно б зникли. Так, "Зоря" та "Олімпік" — молодці. Але подивіться на наші результати й умови роботи. Тільки ми знаємо, як нам нелегко. Багато хто думав, що "Шахтаря" не стане. Але клуб — живий. Настане день, коли все заспокоїться. Я вірю в це.

Стежите за матчами збірної України?

— Так. Зараз у команді грають захисники і півзахисники "Шахтаря". На полі помітна їх зіграність. Також Андрій Шевченко використовує принципи, за якими працює Фонсека. Видно — збірна вже грає по-іншому. Також я побачив, що команда дотримується ігрової дисципліни.

У Шевченка мало часу. Він може працювати з командою не більше 10 днів. Якщо збірна продовжить так грати, то має всі шанси вийти на Кубок світу. Група у вас сильна, але я вірю і вболіваю за Україну. У мене для цього є багато причин. Головна з них — за національну команду виступає багато гравців "­Шахтаря".

Опікав Зідана в матчі Ліги чемпіонів

Ігор Дуляй народився 29 листопада 1979 року в сербському місті Топола, що за 80 км від Белграда. Вихованець белградського "Партизана". Грав у Сербії під керівництвом німця Лотара Матеуса. Діяв на позиції півзахисника.

— У матчі Ліги чемпіонів проти "Реала" довелося опікати Зінедіна Зідана — найкращого футболіста світу-1998. Це було прохання тренера. Лотар сказав: "Сьогодні він — твій, а футбол тебе не цікавить. Не пам'ятаю, на якій хвилині, але француза замінили в тому матчі, — говорить Дуляй.

Також виступав за українські "Шахтар" та "Севастополь". Із донецьким клубом виграв чотири чемпіонати, два національних Кубки і Кубок УЄФА-2009. За збірну Сербії та Чорногорії зіграв 40 матчів і забив два м'ячі. Грав на Кубку світу-2006. За збірну Сербії відіграв 22 поєдинки. Після завершення кар'єри гравця пішов на тренерські курси. Диплом отримав в Україні позаторік. Стажувався в "Шахтарі", допомагав португальцеві Мігелю Кардосо з молодіжним складом команди. У рідному місті Дуляя його сім'я має власну пекарню "Партизан" та утримує футбольну академію.

Одружений. Виховує двох синів.

Зараз ви читаєте новину «"Я — солдат. Роблю все, що мені каже наставник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути