субота, 04 листопада 2017 11:09

Філ Еспозіто закинув 600-у шайбу

Філ Еспозіто закинув 600-у шайбу
Філ Еспозіто провів десять матчів у складі "Всіх зірок НХЛ"

4 листопада 1977 року центрфорвард "Рейнджерс" Філ Еспозіто став третім хокеїстом в історії НХЛ, якому вдалося закинути 600 шайб. До нього це зробили Горді Хоу і Боббі Халл. Свій ювілейний гол Еспозіто закинув у ворота "Ванкувер Кенакс", реалізувавши більшість в першому періоді. Матч, який проходив на арені Pacific Coliseum в Ванкувері, завершився перемогою "Рейнджерс" - 5:1.

Еспозіто народився у 1942 році в сім'ї переселенців з Італії. За рік у Філа з'явився молодший брат — Ентоні Джеймс, більш відомий, як Тоні. З дитинства брати грали в хокей, але на різних позиціях; старший — центральний нападник, а молодший — воротар.

У 1963 році Філ Еспозіто дебютував у Національній хокейній лізі у складі "Чикаго Блек Гокс". Перші кроки в професіональному спорті давалися нелегко. На фоні Боббі Халла виглядав занадто повільним, а поряд зі Стеном Микитою — незграбним. З тих часів за ним міцно закріпилося прізвисько "Бик". За чотири роки перебування у чикагському клубові Філ так і не зумів розкрити свої найкращі якості — гравець середнього класу, яких безліч в НХЛ.

За рік у Філа з'явився молодший брат — Ентоні Джеймс, більш відомий, як Тоні. З дитинства брати грали в хокей, але на різних позиціях; старший — центральний нападник, а молодший — воротар

1967 року тренер "Брюїнс" Гарі Сінден зумів розгледіти у ньому те, що не хотіли помічати інші; цілеспрямованність, настирливість та неабияку силу в боротьбі на п'ятачку біля воріт.

Філ Еспозіто став гравцем "Бостон Брюїнс". З другого сезону, у цій команді, він вже вважався одним з найкращих гравців ліги. Разом з Боббі Орром був лідером клубу і її найрезультативнішим гравцем. У складі "Брюїнс" двічі вигравав Кубок Стенлі та безліч особистих нагород (приз Харта, нагороду Лестера Пірсона (зараз Теда Ліндсея) та трофей Арта Росса). У сезоні 1970/71 років встановив два рекорди НХЛ: за набраними очками за сезон — 152 та закинутими шайбами — 76. У 1972 році був визнаний спортсменом року в Канаді (нагорода Лу Марша).

З сезону 1975/76 грав за "Нью-Йорк Рейнджерс". У 1978 році отримав трофей Лестера Патріка, а наступного року грав у фіналі Кубка Стенлі. За шість сезонів у цьому клубові закинув 184 шайби у регулярному чемпіонаті та 11 на стадії плей-оф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один з найкращих воротарів у історії хокею розмовляв зі штангами

Провів десять матчів у складі "Всіх зірок НХЛ". За результатами сезону шість разів обирався до першого складу "Всіх зірок НХЛ", двічі до другого. Один з найвлучніших форвардів в історії ліги — 717 закинутих шайб. З 1984 року член зали слави хокею в Торонто, а з 1989 — зали слави канадського спорту в Калгарі. З 1987 року № 7, під яким виступав Філ Еспозіто, не використовується у клубові "Бостон Брюїнс".

Зараз ви читаєте новину «Філ Еспозіто закинув 600-у шайбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути