пʼятниця, 30 грудня 2016 16:00

5 головних героїв Олімпіади – 2016

5 головних героїв Олімпіади – 2016
Олег Верняєв. Фото: reuters.com

Однією з головних спортивних подій 2016 року стали Олімпійські ігри в бразильському Ріо-де-Жанейро. Для України вона виявилися найбільш невдалими за період незалежності. Маючи 206 спортсменів, наша команда здобула лише 11 медалей: 2 золоті, 5 срібних і 4 бронзові. Рекордним досі є результат Атланти-1996 — 23 медалі (9 золотих, 2 срібні, 12 бронзових).

Gazeta.ua згадує головних українських героїв останньої Олімпіади.

5. Сергій Куліш

Наш спортсмен приніс Україні першу медаль. У стрільбі на 10 м з пневматичної гвинтівки Куліш здобув "срібло". Деякий час був лідером, потім боровся за "бронзу" з представником Індії Абхінавом Бінду. Після перестрілки заробив 10,5 очок, а суперник — 10. Володарем золотої медалі став італієць Ніколо Кампріані, "бронза" дісталася представнику Росії Володимиру Масленникову.

4. Ольга Харлан

"Золота шабля" України і Олімпійська чемпіонка Пекіну-2008 в Ріо стала володарем бронзової медалі. Наша спортсменка "заколола" французьку фехтувальницю Манон Брюне, 15:10. Вирвати перемогу Харлан спромоглася наприкінці протистояння. Перед цим, у півфіналі наша спортсменка поступилася росіянці Яні Єгорян. Остання зазначила, що їй було дуже страшно фехтувати з українкою. Це була друга бронзова олімпійська медаль Харлан: першу вона здобула 4 роки тому на Іграх у Лондоні.

Також до "бронзи" в Ріо Ольга додала "срібло" командних змагань. У фінальному поєдинку наша збірна, де крім Харлан були Аліна Комащук, Олена Кравацька і Олена Вороніна, поступилася росіянкам. Сама Ольга зазначила, що вирішальну роль у цій битві грав лише спортивний фактор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ольга Харлан нестиме прапор на закритті Олімпійських ігор

3. Жан Беленюк

Український борець греко-римського стилю був одним з головних претендентів на "золото". В Рио виграв одразу три поєдинки — в 1/8 фіналу поклав на килим Єгиптянина Ахмеда Саада, у чвертьфіналі — болгарина Ніколая Байракова, а в півфіналі залишив не при справах представника Білорусі Джавида Гамзатова.

Вирішальна сутичка відбулася проти росіянина Давита Чакветадзе, в якій Беленюк зазнав поразки, 2:9. Але головну роль зіграло неоднозначне суддівство. За даними користувачів соцмереж, рефері поєдинку мешкає в Росії. Сам Чакветадзе зазначив, що "це спорт, і не треба змішувати його з політикою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддю, який "зарубав" Беленюка в Ріо, відсторонили від роботи

2. Юрій Чебан

30-річний каноїст з Одеси здобув золоту медаль на дистанції 200 м серед одиночок. Щоправда, для України вона була вже другою. Але боротьба за неї точилася не лише на воді. Через комп'ютерний збій Юрія спочатку включили до списку претендентів на "втішний приз" - у фінал В. Але після наполягань спортсмена помилку виправили, і вже в фіналі А українець показав рекордний час - 39, 279 секунд і став Олімпійським чемпіоном. Це друге поспіль олімпійське "золото" одесита. "Срібло" здобув ще один українець, Валентин Дем'яненко, який представляє Азербайджан. Володарем "бронзи" став бразилець Ісак дос Сантос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Чебан плив до другого "золота" на Іграх

1. Олег Верняєв

Чотириразовий чемпіон Європи та дворазовий чемпіон Європейських ігор, найтитулованіший український спортивний гімнаст в Ріо здійснив справжній прорив. Спочатку Олег здобув "срібло" в індивідуальному багатоборстві. Головним конкурентом Верняєва у битві за найвищу нагороду був японець Кохей Утімура, чемпіон Олімпіади-2012. Після шести снарядів українець набрав 92,266 бали, японець - 92,365 бали завдяки оцінкам суддів на перекладині. "Бронзу" здобув представник Великої Британії Макс Вітлок.

А через 5 днів Олег Верняєв став володарем першої золотої медалі для нашої країни. Українцеві не було рівних на його коронному снаряді — паралельних брусах. З восьми учасників стартував шостим, випередивши під час боротьби американця Деніела Лейву, який став "срібним". Третім був росіянин Давид Белявський. Вправу Олег виконав бездоганно, не дивлячись на застуду. "Золоту" перемогу держава оцінила в $125 тис (3 ,75 млн грн). Ще раніше мер Києва Віталій Кличко вирішив для Верняєва квартирне питання, а інвестори вклали 5 тис євро у придбання меблів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий оркестр і натовп фанатів - як зустрічали Олега Верняєва

Зараз ви читаєте новину «5 головних героїв Олімпіади – 2016». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути