Ексклюзиви
понеділок, 11 квітня 2011 13:49
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

Якщо Янукович не розпустить парламент, то на нього чекає доля Чаушеску

Революція в Україні може розпочатися після 10 травня. Це точка біфуркації. Пройдуть всі релігійні і травневі свята, люди посадять картоплю, і почнеться пік весняно-літньої активності. Він іде по наростанню аж до початку липня і припадає якраз на повне економічне банкрутство держави.

Саме у цей час в Україні починаються активні фази виступів народних мас. Є два піка соціальної активності - весняно-літній і осінньо-зимовий. Влада завжди знімала це навантаження за рахунок виборів, але цього року їх немає. Зараз олігархат перейшов у відкритий наступ на дрібну буржуазію і середній клас.

Людям вже нема чого втрачати. Запалає як полум'я з усіх боків. На другій фазі розвитку революція буде схожа на Туніс, Єгипет, Ємен, Сирію. Білоруський сценарій, коли після виборів розігнали людей, точно не пройде. Арешти і стрілянина не допоможуть.

З листопада 2010 року іде кланова революція. Вона набирає оберти. Податковий кодекс - це початок. Підвищення цін на газ, воду, електрику, продаж землі і спроба Тігіпка зробити гарантовану заробітну плату за рангами - ще один крок до встановлення влади олігархату. Сюди ж відноситься взяття під контроль "Укртелекому", спроба продати 25% акцій НАК "Нафтогазу" і привласнити цю корпорацію, у чому зацікавлений Ігор Коломойський. Ще одне — приїзд Путіна і заява про Митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном. У Харків приїде патріарх Кирило - буде чергова спроба захопити українську церкву. Олігархат хоче встановити своє правління на вічно. Якщо дрібна і середня буржуазія, інтелігенція не почнуть свою революцію, то вони програють.

Людям вже нема чого втрачати. Запалає як полум'я з усіх боків

Є три фактори, які повністю деморалізують народ і не дають йому повстати. Як підняти "біомасу"? Потрібно припинити продавати горілку і пиво, закрити всі розважальні програми і нейтралізувати московську церкву.

На часі два революційних процеси. Дрібно-буржуазний - це "податковий і автомайдани", страйк вчителів, інші локальні протести. Вони повинні вийти на поверхню саме у травні.

Третій — люмпенська революція. Це молодь, яка випала із соціальних ніш. Вона теж не може більше терпіти, бо немає вже ні хліба, ні видовищ. Прояви молодіжного руху і національну орієнтацію вже бачимо. Це арешт "Тризубу", через те, що зробили з пам'ятником людожера Джугашвілі. З'являється так звана патріотична люмпенська складова, яка завжди була основою фашизму.

Є неперевірена інформація, що на 9 травня готуються "козачі сили" в Криму. Їх хочуть відправити до Львова, щоб почались сутички. Спробують зіштовхнути інтернаціональний і ультра-радикальний фашистські потоки, щоб не почалась дрібно-буржуазна революція, а щоб захлинула нас люмпенсько-пролетарська стихія.

Для запобігання народного повстання президент повинен розпустити Верховну Раду і відправити Кабінет Міністрів у відставку. Вибори до парламенту повинні йти за відкритими списками, нехай 50% мажоритарка. Потрібен тимчасовий уряд з некорумпованими людьми.

З приводу Віктора Януковича, то у нього є ще 20% рейтингу. Це найбільший потенціал довіри, хоча недовіри значно більше. Рік тому було 48%. Втрачає шалено, просто на очах. Якщо глава держави не розпустить парламент і уряд, то його сім'ю, родичів і друзів чекає доля Чаушеску. 10 травня — для нього критична точка.

До влади мають прийти принципово нові люди, які керуватимуться трьома критеріями: моральністю, професіоналізмом і здоровим національним патріотизмом. Опозиція фактично перетворила Україну на "Авгієві стайні". Вона не дає піднятись новим силам.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Янукович не розпустить парламент, то на нього чекає доля Чаушеску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути