пʼятниця, 07 лютого 2014 12:40
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

Гривневими заощадженнями вже можна обклеювати туалети

Сьогодні Національний банк встановив офіційний курс долара 8 гривень 70 копійок. За півтора місяці року відбулась девальвація гривні на 9 відсотків. Хоча планували, що до кінця року буде не більше 8,5. Увесь державний бюджет 2014-го року порахований під курс 8,5. Таким чином вже можемо говорити про крах державного бюджету. Тому що "Нафтогаз" і всі енергоносії купують контракти у вільно конвертованій валюті.

Українцям варто міняти гривню на долари, євро, золото. Ті, хто мали депозити у гривні, вже офіційно втратили 17 відсотків вартості свого депозиту. Підприємці втрачають обігові кошти, які в них у гривні. А що вони зможуть купити за знецінену гривню? Тому всі, хто займаються бізнесом, повинні мати свої ресурси у ліквідному товарі - долар, євро, золото.

Девальвація гривні для економістів означає втрату купівельної спроможності національної грошової одиниці. Люди на ту ж саму суму можуть купити тепер на 20 відсотків менше товарів, ніж місяць тому. Тому ті, хто отримують зарплати у гривнях і тримають у цій валюті заощадження, вже бідніють.

Головний удар від девальвації гривні — по простих людях, малому і середньому бізнесу. Девальвація приводить до знищення середнього класу. Через два тижні, думаю, за долар віддаватимуть 10 гривень. Ціни піднімуться мінімум вдвічі. Бо всі продукти мають вирости до офіційного курсу долару. Від цього перше, що подорожчає - комуналка. Потім громадський транспорт, бензин, ціни на газ, далі ціни на продукти, техніку, взуття і інші вироби. Це величезний удар по нашому сільському господарству. Всі, хто продав зерно і іншу сільгосппродукцію і тримав гривню на рахунках, або в себе вдома, можуть піти обклеювати ними туалети. Їх обікрали. Вони відали високоліквідний товар. А те що отримали знецінилося. Здорожчання може відбутися протягом місяця.

Девальвація гривні вигідна банкірам, мільярдерам. Тому що вони свої гроші тримають у вільно конвертованій валюті. Якщо насправді почались проблеми з Брокбізнесбанком і його чекає доля Родовода і Укрпромбанка й інших банків 2008-го року, тоді - це "сім'я". Тому що вона мала доступ до долара по 7,99. По-перше, мета "сім'ї" - збагатитись. По-друге, всі наслідки обвалу гривні перекласти на Майдан. По-третє, підірвати економіку, щоб нас могла забрати Росія. Думаю, російські банки відіграли велику роль. Росія збільшує тут свої активи. Вони контролюють вже мінімум 17 відсотків банківського сектору України.

Економічна і монетарна політика Нацбанку, уряд Азарова, Арбузов, Янукович і Партія регіонів повернули нас до радянських часів. Постійно вводили обмеження на ходіння гривні. Ввели обмеження, що гривню можна було міняти тільки з паспортом, потім з ксероксом паспорту. Потім ввели обмеження, що всі розрахунки треба робити у гривні і тільки через банки. Потім паралізували ринок нерухомості, тому що треба купувати квартиру тільки з банківського рахунку. Вони зруйнували ринки: нерухомості, іпотечний, ринок землі, валютний, фондовий. Побудували модель африканський країн - "опора на власні сили". Цю модель обирали найбільш відсталі країни. Це 1960-ті роки.

Обвал гривні вже не зупинять. Влада збільшила борг країни з 39 мільярдів до 75 мільярдів доларів. А його треба обслуговувати майже під 12 відсотків річних. Отже, на сьогоднішній день тільки 8 мільярдів доларів треба віддавати на обслуговування державного боргу. Якщо взяти сукупно зовнішній борг і державний, то він перевищив 145 мільярдів доларів. Країна повинна віддавати тільки на обслуговування зовнішнього боргу порядку 16 мільярдів доларів свого ВВП. Це 150 мільярдів гривень - половина доходної частини цьогорічного бюджету.

Обвал гривні - це крах держави. Країна стає слабшою. Люди перетворюються в бидло, а не конкурентноздатних на світовому рівні. Люди працюють на чужинців. Перетворюємось у рабську світову фабрику.

Зараз ви читаєте новину «Гривневими заощадженнями вже можна обклеювати туалети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути