пʼятниця, 25 лютого 2011 00:30

Демократичні революції потрібно захищати роками

Американська газета "Вашингтон пост" опублікувала статтю "Україна: демократична революція повертає назад". Переклад друкуємо зі скороченнями.

До уваги Єгипту та інших. Демократичні революції, навіть успішні, потрібно захищати роками після того, як натовп залишить вулиці. Автократичні сили можуть перегрупуватися й навіть використати демократичні інституції для повернення. Свободи можуть згорнути, щойно повернуться старі порядки. Можуть втрутитися недоброзичливі сусіди.

Приміром, Україна. Її помаранчева революція 2004-го була такою ж захоплюючою, як і події на каїрській площі Тахрір, але всі форми відкату спостерігаються зараз. Доки увага Заходу прикута до подій на Близькому Сході, стратегічна 50-мільйонна європейська країна може випасти з демократичного табору.

Відкатом керує Віктор Янукович. Янукович, лідер підтримки російського населення східних промислових областей України, виграв чесні президентські вибори 2010-го завдяки незграбності та самопоборюванню демократичних урядів після 2004-го. Він заявляв, що перейняв демократичні принципи і дистанціювався від російського керівника Володимира Путіна, для якого був лялькою. Що головною метою його уряду є інтеграція до Європейського Союзу.

Уряд, власне, просунув угоду про вільну торгівлю з ЄС, скоротив чиновницьку бюрократію і вклав гроші в інфраструктуру. Проте Янукович також зробив значні поступки Путіну, як-от дозвіл російському Чорноморському флоту базуватися в Севастополі наступні 25 років.

Між тим уряд розпочав наступ на лідерів помаранчевої революції. На вільні ЗМІ уряд чинить тиск. Минулорічні місцеві вибори позначилися серйозними порушеннями. До того ж рішення суду напрочуд вдало повернуло Януковичу владу, скасувавши реформу, яку він сам підтримував, коли не був при владі.

США мають сильніше тиснути, щоб припинити згортання демократії. Єдиний шлях до цього — виразно зв'язати подальший прогрес в економічних зв'язках з Україною з прогресом у правах людини та настійно закликати уряди ЄС зробити те саме.

Зараз ви читаєте новину «Демократичні революції потрібно захищати роками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути