вівторок, 22 грудня 2020 13:18

Зараз 2 речі впливають на розвиток мови - Орися Демська

Зараз 2 речі впливають на розвиток мови - Орися Демська
Демська вказала на необхідність створення мовних корпусів. Фото: "Моя Могилянка"

Мовознавиця Орися Демська вважає, що зараз на розвиток мови найбільше впливають політика та економіка.

"Економіки більше, ніж політики. Якщо в структурі економіки є сегменти ринку мовних товарів і послуг, виникає елемент заробітку. А елемент заробітку — це шлях до добробуту. Будь-яка мова, яка є ключем і відкриває двері до добробуту, стає сильною, розвивається, функціонує у всіх тих сферах, де їй потрібно функціонувати. І тоді навіть політика не може використовувати мови і послуговуватися принципом "розділяй і владарюй", - сказала вона в інтерв'ю kyivdaily.com.ua.

Демська вказала на схожість функціонування мови та математики.

"Як на мене, мова - це чиста математика. Бо якщо ми маємо парадигму відмінювання, то маємо тільки таку парадигму, а не іншу. Іменник земля чи іменник космос, чи він український, чи польський, чи іспанський, має тільки такі, а не інші граматичні форми. Як 2+2=4, так 5х5=25. Усі наші твердження "чим більше синонімів, тим багатшою є мова" - правильнi, але без стрункої граматичної будови немає чіткої мови. Якщо ми хочемо зруйнувати якусь мову, треба руйнувати граматику, в основі якої математична логіка", - вважає філологиня.

Для створення програм використовують мову програмування. Вона послуговується цифрами та формулами. За допомогою мови світ описують в один спосіб, а за допомогою математики - в інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою мовою українці хочуть спілкуватися в майбутньому - соцопитування

"Сучасні мови щораз більше прагнуть мати свої комп'ютерні моделі. Одним із прикладів присутності людської мови в комп'ютері є корпуси природних мов. Інакше кажучи, машинізовані стандартовані зібрання текстів природних мов, наявність яких є передумовою технологічної спроможності мови. Для прикладу, відомий Британський національний корпус. Як цю технологічність можна побачити? Коли з'явився Zoom, його одразу полонізували, русифікували, германізували.

Українська локалізація — це коли світові продукти, що виходять англійською мовою, потрапляють у локальний мовний простір. Українськомовна локалізація не відбулася якісно. Вона частково відбулася. Десь Zoom був українськомовний, десь — англійськомовний, десь — російськомовний. Ми все ще не маємо достатнього комп'ютерного ресурсу. Передовсім корпусів, баз даних, банків даних, електронних словників. Ми мусимо це напрацьовувати", - вважає Орися Демська.

Кабмін затвердив новий план реалізації стратегії популяризації української мови до 2030 року "Сильна мова — успішна держава". Проєкт розпорядження ініціював міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Зараз ви читаєте новину «Зараз 2 речі впливають на розвиток мови - Орися Демська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути