вівторок, 26 червня 2018 08:10

Закон про освіту і мову нацменшин: Гриневич розповіла, про що домовилися з Угорщиною

Закон про освіту і мову нацменшин: Гриневич розповіла, про що домовилися з Угорщиною
Приватні навчальні заклади можуть самі собі обирати співвідношення мов, але мають показати результат: всі діти знають державну мову, - міністерка. Фото: з відкритих джерел.

В Україні будуть впроваджувати модель для вивчення державної мови 60 на 40. Така працює в Естонії і Латвії. Про це розовіла міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич після зустрічі з делегацією Угорщини.

"Наш мовний закон розглядала Венеційська комісія. Жодних змін до статті 7 "Мова освіти" вони не вимагали. Маємо лише рекомендації комісії, пов'язані з кількома пунктами. Виконання їх не нашкодить провідній ідеї статті - що кожен учень наприкінці навчання у школі повинен володіти держаною мовою, як своєю рідною. Угорщина виставила лише одну умову: вони знімуть будь-яке блокування і зрозуміють цей закон, якщо будуть виконані всі вимоги Венеційської комісії. А це не наносить нам жодного збитку. Ми так чи інакше маємо виконувати рекомендації комісії", - цитує чиновницю "5 канал".

Лілія Гриневич розповіла, що є рекомендація Венеційської комісії про видовження тривалості перехідного періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фемінітиви притаманні українській мові, це не якесь нове явище - мовознавиця

"Вже цього року ми хочемо закріпити вивчення української мови у школах нацменшин. Виділили 47 млн грн на обладнання кабінетів у школах нацменшин. Пропонуємо модель 60 на 40, яка працює в Естонії і Латвії. Це означає, що починаємо викладати дітям рідною мовою і вони вчать державну. В процесі додаємо предмети державною мовою і на останньому етапі школи співвідношення навчального часу, державною мовою має бути не менше 60% і лише 40% вживання мови національної меншини. Ця модель працює. Приватні навчальні заклади можуть самі собі обирати співвідношення мов. Але мають показати результат: всі діти знають державну мову. Вони мають забезпечити вивчення української мови як державної. І це нове, зараз приватні заклади не зобов'язані так робити", - каже Гриневич.

Петер Сійярто не став вимагати скасування або призупинення дії ст. 7 закону "Про освіту", хоча досі це було ключовою вимогою Угорщини. Натомість тепер Угорщина наголошує лише на виконанні двох ключових пунктів рекомендації Венеціанської комісії.

Зараз ви читаєте новину «Закон про освіту і мову нацменшин: Гриневич розповіла, про що домовилися з Угорщиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути