понеділок, 08 січня 2024 05:10

З якими скаргами зверталися до мовного омбудсмена найбільше - підсумки за рік

У 2023 році надійшло 3692 звернення громадян про порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

На 30% більше, ніж позаторік (2846). Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи", - сказав мовний омбудсмен.

Найбільше проблем у сфері обслуговування споживачів: майже половина звернень (1822) свідчать про системні порушення мовних прав громадян.

Зокрема, 992 звернення стосується відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 - порушень безпосередньо під час обслуговування та 215 - відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

Автор: mova-ombudsman.gov.ua
  Мовний омбудсмен показав статистику звернень громадян
Мовний омбудсмен показав статистику звернень громадян

Сфера інформації для загального ознайомлення і реклами традиційно посідає друге місце за кількістю зареєстрованих звернень громадян щодо порушення закону.

557 звернень - щодо зовнішньої реклами та вивісок - критична кількість порушень прав громадян також.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

На жаль, не зникають мовні проблеми в освіті.

Торік громадяни надіслали 156 звернень щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 170 звернень щодо освіти дорослих.

"Попри те, що представники органів державної влади та місцевого самоврядування почали приділяти більшу увагу застосуванню української мови, кількість звернень щодо порушення мовного закону чиновниками залишається доволі значною. 186 звернень щодо порушень в органах влади, а також 61 - в установах комунальної та державної власності - далеко не та статистика, яку повинна демонструвати влада. Вважаю, що це неприпустимо", - сказав Кремінь.

Високою також є кількість скарг щодо порушень у сфері культури (103 звернення) і в медіа (174 звернення).

Найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову у Київі (1345), Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59), Полтавській (54) і Миколаївській (53) областях.

"Міста-мільйонники - Київ, Харків, Одеса - залишаються лідерами за кількістю звернень про порушення мовних прав громадян. У столиці у 2023 році громадяни зафіксували у більш, ніж півтора рази більше порушень, ніж у 2022-му році та втричі більше, ніж у 2021-му", - повідомив Крімень.

Ухвалення місцевих мовних програм і суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році, сказав уповноважений.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював п'ять років тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Уповноважений із захисту державної мови радить не використовувати термін "російськомовний". Це навʼязаний російський конструкт, сказав Кремінь.

Зараз ви читаєте новину «З якими скаргами зверталися до мовного омбудсмена найбільше - підсумки за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути