четвер, 21 лютого 2019 10:16

"Вона важлива для сталого розвитку" - сьогодні Міжнародний день рідної мови

"Вона важлива для сталого розвитку" - сьогодні Міжнародний день рідної мови
21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови Фото: lvug.com.ua

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Згадують людей, які боролися за право спілкуватися рідною мовою, та підтримували зникаючі діалекти. Говорять про те, що мова - це ознака культурної приналежності особи і її потрібно берегти.

Українська мова зазнала чимало гонінь і нищення ворогами. Це доводять документи, які видавалися монархами та радянською владою. 1627-го московський цар Михайло наказав книги українського друку зiбрати по церквах і спалити. У 1662 році його наступник Олексiй розпорядився спалити в державi усi примiрники надрукованого в Українi "Учительного Євангелiя" Ставровецького. 1672-го у Речі Посполитій видали указ про заборону тримати в себе вдома українську книгу. Цар Петро І забороняв друкувати українські книги у Чернігові та Києві. Такі ж заборони видавалися у 1755, 1766, 1775, 1786 роках. Катерина II заборонила викладати українською мовою в Києво-Могилянськiй академiї. Всього подібних документів нараховують більше 200.

Цьогорічне гасло свята – "Мови корінних народів важливі для сталого розвитку, побудови миру і примирення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримують 9 країн - розповіли про флешмоб, який популяризує українську

"40 відсотків людей у всьому світі не мають доступу до освіти мовою, якою вони спілкуються чи яку розуміють", – заявляють в ЮНЕСКО.

Сьогодні у штаб-квартирі організації в Парижі відбудуться дебати про важливість захисту мов.

Саме Генеральна конференція ЮНЕСКО започаткувала відзначення Міжнародного дня рідної мови 1999-го. 21 лютого обрали тому, що цього дня у 1952 році влада розстріляла демонстрацію студентів у Багладеш. Мітингувальники виступали проти урядової заборони вживати бенгальську мову.

9 листопада відзначають День української писемності та мови. Свято започатковане на честь літописця Нестора. Саме його вважають "батьком українського письма".

Пропонуємо добірку цікавих фактів про українську мову.

Дослідник Василь Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в IV тис. до н.е. Походження більшості українських слів виводив із санскриту.

В українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: "повітря", "кохати", "кінь", "дерево", "вогонь".

Зараз ви читаєте новину «"Вона важлива для сталого розвитку" - сьогодні Міжнародний день рідної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути