пʼятниця, 29 березня 2019 14:43

"Стверджуємо мову через мистецтво" - українці створили унікальний проект
6

Фото: https://www.моварт.укр

За ствердження української мови взялися учасники проекту МовАрт. Хочуть розвивати її за допомогою мистецтва. Про групу Gazeta.ua розповів Володимир Наконечний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йди в суд - поліція відповіла на вимогу спілкуватися українською

"Ми створили віртуальне місце для об'єднання, де б не була одна віртуальна особа проти всіх. Намагаємося на цьому поприщі робити щось креативне, а не просто чекати, що закон все зробить. Але, щоб це було не конфліктно.

Становище української мови станом на сьогодні може бути кращим. Ми займаємося не захистом мови, а ствердженням. Бо захищають слабке, а стверджують — сильне. Рухаємося у цьому в правильному напрямі, але темп варто пришвидшувати", - каже Наконечний.

Проект також про те, що вчити мову — актуально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дуже гарна солодка мова" - американець за рік вивчив українську

"Для ствердження української мови не вистачає медійності, бракує свіжості. Цю прогалину ми намагаємося заповнити нашими самобутніми та експериментальними ідеями. Українській мові бракує соціального маркетингу, який би спонукав російськомовних переходити на мову, частіше нею спілкуватися, вважати її необхідною.

Основна мета — поставити на службу мовоствердження сучасні технології, візуальні образи і щось таке, що потраплятиме у поле зору російськомовних людей. Аби вони частіше задумувалися "а чому ж я ще не в тренді і не розмовляю мовою?" - додає він.

46% українців зі своїми найближчими родичами (батьки, бабусі і дідусі, рідні брати і сестри) розмовляють переважно або тільки українською мовою (у т.ч. 32,4% розмовляють тільки українською мовою). Про це свідчать дані опитування КМІС станом на початок 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Стверджуємо мову через мистецтво" - українці створили унікальний проект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути