понеділок, 09 листопада 2020 08:40

Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо

Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо
У цьому році радіодиктант пишуть 20-й раз Фото: nrcu.gov.ua

Радіодиктант національної єдності пишуть 9 листопада. Трансляція підготовки й пояснення правил розпочнеться о 9.10, а сам диктант – о 9.30.

"Ця подія 20 років поспіль об'єднує українців. Кожен на своєму місці – офісі чи кав'ярні, виробництві чи університеті зупиняється на 15 хв, щоб написати диктант і об'єднатися з іншими навколо своєї мови", - йдеться у повідомленні організаторів на сторінці трансляції.

Цього року радіодиктанту виповнюється 20 років. Текст ювілейного диктанту написав письменник і видавець Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читатиме диктант акторка Римма Зюбіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що переглянути, аби писати більш грамотніше

Час для надсилання готового диктанту – астрономічна доба. Текст оприлюднять на сайті "Українського радіо" 11 листопада об 11.00.

Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку [email protected]. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Традиція радіодиктантів, які популяризують національні мови, з'явилася в Європі. У Франції є Dictée Géante - великий диктант від суспільного Radio France, який транслюють на радіо й у соцмережах. В Німеччині є диктант "Франкфурт пише". У Нідерландах диктант транслює перший канал національного радіо NPO Radio. Така ж традиція є в Китаї, Естонії, Литві, Іспанії, Ливані.

У кожного радіодиктанту свій акцент: у Китаї - це каліграфія, тобто мистецтво правопису. LRT - литовське радіо і телебачення - акцентуються на освіті у школах.

Український радіодиктант об'єднує всіх - охоплюємо максимально широку аудиторію. Немає обмежень ні за віком, ні за професією, ні за місцем проживання - за 20 років його писали у всіх 6 частинах світу.

Зараз ви читаєте новину «Українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Наживо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути