вівторок, 27 жовтня 2020 10:56

Що переглянути, аби писати більш грамотніше

Що переглянути, аби писати більш грамотніше
Диктант пройде 9 листопада. Фото: "Суспільне"

Професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії Лариса Масенко порадила, як підготуватися до Радіодиктанту національної єдності.

"Передусім треба переглянути останню редакцію "Українського правопису". Нехай вас не відлякують заявлені в анотації деякі зміни, що доповнюють та уточнюють окремі правила, змін мало й до тексту диктанту вони не потраплять.

Варто звернутися й до вже класичної праці Бориса Антоненка-Давидовича "Як ми говоримо", а також до посібника Олександра Пономарева "Культура слова: мовностилістичні поради", - розповіла вона, передає detector.media.

Масенко помітила, що студенти роблять пунктуаційні помилки частіше, ніж орфографічні.

"Раджу освітянам і ширшій аудиторії звернути увагу на цінне видання мовознавця Зеновія Терлака "Пунктуаційний словник-довідник", що вийшло минулого року у львівському видавництві "Апріорі", - радить професорка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили нові підручники української мови для іноземців

Порадила ознайомитися з книжкою мовознавиці Катерини Городенської "Українське слово у вимірах сьогодення".

"Видавництво "Апріорі" минулого року опублікувало ще одну цінну працю, яка поглиблює знання про особливості усного мовлення, необхідні, зокрема, для радіо- й тележурналістів. Його авторкою є Олександра Сербенська, відома своєю працею "Антисуржик". Нова книжка видатної мовознавиці має назву "Голос і звуки рідної мови", - додала Масенко.

Радіодиктант національної єдності пройде у День української писемності та мови 9 листопада. У 2020 році текст для нього напише Іван Малкович. В ефірі "Суспільного" диктант читатиме акторка Римма Зюбіна.

Зараз ви читаєте новину «Що переглянути, аби писати більш грамотніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути