Ексклюзиви
понеділок, 26 вересня 2016 15:01

"Українці не хочуть втямити, що українська – це круто!" - Наталія Фанок

"Українці не хочуть втямити, що українська – це круто!" -  Наталія Фанок

"На вулицях свого рідного міста, відчуваю себе іноземкою", - пише у своєму блозі Наталія Фанок. Вона - заступник головного редактора львівського інформаційного агентства ZIK.

"Мене обганяє російськомовний чоловік, збоку пара весело теревенить не солов'їною. Йду далі – старша жінка так кричить у телефон чужинською – аж пересмикує. І це не площа Ринок, і не проспект Свободи", - пише Фанок.

Журналістка обурена ставленням українців до своєї мови.

"Образливо, коли білоруси, татари, поляки, чехи, чорногорці чи вірмени вхоплюють твою мову, та ба – навіть італійці і турки справно повторюють "дякую" і "будь ласка", а "українці" – "не хочуть" втямити, що українська – це круто!", - закликає львів'янка.

Наталія Фанок не намагається навернути всіх російськомовних в україномовних, а просить ставитися до мови з повагою і щоб в Україні принаймні розуміли українську.

"Просто волію, щоби, гуляючи Києвом, не відчувати себе іноземкою, і на питання "Вибачте. Як пройти до Лаври?" почути конкретну відповідь. А не "Что??". Щоб в Одесі, попросивши "півкавуна", отримати його, а не "Извините, я не понимаю". Щоб їхати в Харків чи Маріуполь і вільно спілкуватись державною мовою, а не чути настанови – "Тільки не говори українською", - закінчує свій текст авторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не переходьте на російську. Ніколи" - Андрій Любка

Зараз ви читаєте новину «"Українці не хочуть втямити, що українська – це круто!" - Наталія Фанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути