четвер, 16 листопада 2017 21:23

"Маємо вікно можливостей утвердити власну культуру і мову" - Княжицький

"Маємо вікно можливостей утвердити власну культуру і мову" - Княжицький
Микола Княжицький вважає, що необхідно організувати безкоштовні курси з української мови. Фото: YouTube

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності підтримав ініціативу оголосити 2018-й "Роком державної мови в Україні". Таку пропозицію подали 178 народних депутатів президенту Петру Порошенку.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова комітету Микола Княжицький.

Що може вирішити рік української мови?

- Основне завдання — показати справжню роль державної мови в Україні. Зараз чиновники не володіють державною мовою, на основних телеканалах більшість продуктів виходять недержавною мовою, обходяться мовні закони, українці намагаються обдурити самі себе. Вони не можуть зрозуміти, що стан економіки і добробуту кожного залежить від стану нашої культури, знання державної мови і того, якого мовою говоримо.

На законодавчому рівні маємо прийняти нарешті закон про українську мову як державну. Оскільки він, по суті, був скасований законом Ківалова-Колісніченка (встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону — Gazeta.ua). Зараз до цих змін відчувається дуже великий опір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слова "Кожен має право на освіту державною мовою" – не відповідають Конституції

Чим можна популяризувати українську?

- Популяризація має відбуватися на всіх рівнях. Конкретно необхідно підтримувати україномовні фільми, музику, концерти, пресу та літературу. Це відбувається і зараз, але на жаль, надто повільно. Мені би хотілося, щоб зробили безкоштовні курси з української. Якщо ми вимагаємо знання мови, то повинні створити відповідні умови — для тих, хто тільки приїхав або давно живе в Україні, але не мав змогу опанувати державну мову. Також треба робити ближчими і зрозумілішими вітчизняних митців до самих українців. Наступний рік пропонуємо зробити роком Василя Стуса і ще кількох українських письменників. Така практика існує в багатьох країнах Європи. Це задасть старт, а потім люди самі будуть продовжувати справу. Їх просто треба переконати у власній силі — що вони можуть відродити свою мову в Україні.

Як оцінюєте досвід України у проведенні року популяризації певної країни чи її мови?

- До Майдану подібні заходи робили для того, щоб хтось отримав додаткові кошти з бюджету. Але не моніторили, який ефект був від тієї чи іншої ініціативи. Зараз і суспільство, і політики підходять до цього абсолютно щиро. Адже саме тепер маємо вікно можливостей утвердити власну культуру і мову. Те вікно може дуже швидко закритися. Із ситуації війни з Російською Федерацією маємо скористатися - аби стати ще сильнішими.

Відповідно до законодавства, із 8 листопада 30% пісень на радіо мають бути україномовними. Вперше мовні квоти в радіоефірі запровадили минулого року. До цього крутили лише 5% треків українською.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо вікно можливостей утвердити власну культуру і мову" - Княжицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути