вівторок, 18 червня 2019 15:34

Правопис допоможе стверджуватися українській мові - філолог

Правопис допоможе стверджуватися українській мові - філолог
У 1990-ті роки не було політичної волі, щоб повернути старі норми правопису Фото: facebook.com/alina.akulenko

Попередній правопис розробляли як тимчасовий. Тому його потрібно було замінити. Поява нового документа допоможе стверджуватися мові. Про це Gazeta.ua розповіла кандидат філологічних наук Аліна Акуленко.

"Сьогодні відбувається завершення справи, яку не доробили на початку незалежності України. Тимчасовість правопису давала можливість кожному видумувати власні норми. Видавці та медіа видумували форми слововжитку і слововідмінювання. Нині новий правопис обмежує можливість гратися з нормами, не дає розхитувати мову", - зазначає досліднция мови.

Мовна політика — потужний інструментарій. Почав проявлятися ще у 1930-х.

"Тоді український правопис почали зближувати з російським. Упродовж десятиліть політика русифікації втілювалася послідовно і плавно. На межу 1990-х українці вийшли із фактично зрусифікованим правописом. Якщо довести схожість мови, то навіщо використовувати дві схожі. Розраховували лишити одну - російську. У 1990-х правопис був сильно підігнаний під правила і норми російської мови. Коли держава здобула незалежність, вона так само повинна була відстоювати і формувати цей документ. Правопис — мовна конституція", - пояснює Аліна Акуленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли почнуть вивчати новий правопис

У 1990-х не було політичної волі, щоб повернути старі норми правопису.

"Робота останньої правописної комісії — це відзеркалення того, які віяння і настрої є в суспільстві. Результат їм дався нелегко, було багато суперечок. Але вони змогли домовитися. Громадськість має цінувати це. Якесь рішення потрібно було ухвалювати. Без нього ніяк", - додає філологиня.

3 червня Міністерство освіти і науки оприлюднило остаточний текст нової редакції українського правопису. Його розмістили на офіційному сайті відомства та порталі Національної академії наук.

"З цього моменту рекомендується застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мовлення", — повідомляють на сайті міністерства.

План використання нової редакції українського правопису в підручниках і документації ще не розробили.

Зараз ви читаєте новину «Правопис допоможе стверджуватися українській мові - філолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути