Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 12:01

Польське телешоу вдруге підкорили українські співаки

Польське телешоу вдруге підкорили українські співаки
фото: stowarzyszenielemkow.pl

Не так давно розділ Мова давав почути багатьох сучасних музикантів російської поп- і роксцени, в добірці яких є бодай одна пісня українською мовою. З тих пір їх число вже встигло поповнитися. 20 жовтня в Києві виступала учасниця жіночої пари "Ночьные снайперы" Діана Арбєніна. Рокерка заспівала під акустичну гітару про молодого скрипаля. А вже цього місяця зведену у студії україномовну пісню випустила російська РНБішниця Бьянка. Називається це щастя "Відпусти". Кому цікаво - знайдуть. Зараз уже не про них, а про те, що твориться по другий бік України, в наших західних сусідів.

2002 року в польському місті Ольштин зібралися музиканти, у більшості з яких були українські корені, і створили музичний колектив. В честь "Енеїди" Івана Котляревського назвалися "Еней".

Ледь не 10 років хлопаки поневірялися по радіостанціях подібно тому, як намагаються просувати свою музику українці в Україні. ФМки охоти до їхніх пісень не проявляли. А торік музики подались на телевізійне співоче дійство-конкурс "Must Be the Music. Tylko muzyka" і з піснею на українські слова "Добрий день. Вітає тебе радіо антикомерційне..." перемогли змагання.

Після того їхні пісні, деякі теж українською, вже вибороли собі місця і на радіо, і на телебаченні, та й не на день-два. "Добрий день" завоював перше місце на чотирьох загальнопольських хіт-парадах, тож тепер мало який поляк її не чув. А про любов до неї можна судити хоча би з цього виступу гурту на польському "Вудстоку":

А весни 2012-го закінчився наступний сезон "Мust be the music". Маємо чим дивуватися, маємо з чого радіти - нових переможців теж вели до успіху пісні українською мовою.

Як і Петро та Павло Солодухи в "Енеї", в гурті "LemON" є свої два брати. Тільки якщо хлопці з першої ватаги мають багато родичів у Львові, про що розповіли львівському Каналу новин 24, то Адам Хорощак та Ігор Хербут - лемки. Це теж пояснює їхній потяг до українського мелосу. З цієї двійки й розрослося музичне утворення "LemON":

"Фронтмен гурту пригадує, що коли пройшли перший етап кастингу у Вроцлаві, подумав про розширення складу, який пасував би до формату передачі. Тоді він зателефонував перкусистові Пьотрові Будняку, який може грати на барабанах так, як співати, і, нарешті, басистові Пьотру Колачеві, якого знав з іншого проекту та найкращому скрипалеві, якого знав, українцеві Андрію Олійнику", - пише газета "День".

Пропоную послухати пісню "Літай пташко", яку хлопці виконували на відборі:

Зараз ви читаєте новину «Польське телешоу вдруге підкорили українські співаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути