вівторок, 10 грудня 2013 14:50

Папа Римський Франциск звернувся українською мовою

Папа Римський Франциск звернувся українською мовою
Святослав (Шевчук) і Папа Франциск. Фото УНІАН

На тлі бурхливих подій, які розгорнулися в Україні на підтримку євроінтеграції, сталася визначна подія в історії української церкви – предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) відправив Літургію на головному престолі в Соборі Святого Петра в Ватикані, - пише УНІАН.

"Виключне право служити на головному престолі ватиканської базиліки має лише Єпископ Рима й ті, кому він уділить такий привілей. Те, що Блаженніший Святослав отримав таку можливість, є свідченням особливої прихильності Святішого Отця до Української Церкви та народу", - зазначив пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії отець Марко.

З огляду на присутніх паломників з різних країн, літургійні читання були проспівані українською, білоруською та італійською мовами.

Вперше в історії незалежної України глава УГКЦ відправив Літургію на головному престолі Собору Святого Петра за присутності Папи Римського.

Після завершення літургії у Соборі Святого Петра, Папа Римський Франциск звернувся до українських паломників з нагоди вшанування ювілею 50-річчя перенесення мощів українського священномученика Йосафата до собору Святого Петра в Римі.

Після вітального слова Блаженнішого Святослава, до присутніх італійською мовою звернувся і Папа Франциск, сказавши по-українськи християнський привіт "Слава Ісусу Христу!":

"Дорогі паломники, що прибули з України, Слава Ісусу Христу! Я з радістю прийняв запрошення Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, та Синоду Єпископів УГКЦ, приєднатися до вашого паломництва до гробу святого священомученика Йосафата, в 50-ту річницю перенесення його мощів до цієї ватиканської базиліки. Дорогі брати й сестри, спомин цього святого мученика пригадує нам про сопричастя святих, про спільність життя між усіма, які належать до Христа. Це дійсність, яка дає нам змогу відчути передсмак вічного життя, тому що один з аспектів вічного життя полягає саме у радісному братерстві усіх святих".

Коли єпископ Святослав у березні 2011 року очолив УГКЦ, тодішній Папа Римський Бенедикт 16-тий, також привітав його українською мовою.

А найчастіше нею звертався Папа Іван Павло Другий, чия мати, як пишуть, була українкою.

Ось одна з його українських промов. Рим, 1996 року:

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський Франциск звернувся українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути