Ексклюзиви
пʼятниця, 09 квітня 2021 12:24

ОАСК відкрив справу щодо запровадження румунської мови в школах

ОАСК відкрив справу щодо запровадження румунської мови в школах
У деяких школах Одещини вимагають впровадити румунську мову. Фото: pexels.com

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі щодо запровадження румунської мови в деяких навчальних закладах Одеської області.

"З відповідним позовом до Міністерства освіти і науки України звернулась ГО "Асоціація вчителів етнічних румун в Одеській області" та жителі Татарбунарського, Ізмаїльського, Саратського, Ренійського та інших районів Одещини", - йдеться у повідомленні ОАСК.

Заявники кажуть, що румунська мова є офіційною мовою ЄС. Просять її впровадити в загальноосвітніх навчальних закладах Одеської області. Серед них Міняйлівська та Фуратівська загальноосвітні школи Саратської районної ради, Озернянський та Утконосівський заклади загальної середньої освіти Саф'янівської сільської ради Ізмаїльського району та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як покарали військового, який влаштував мовний скандал у школі

У цих школах вчать молдовську мову. Її літературна норма майже ідентична румунській. У суді не уточнили, чи у вимозі йдеться про заміну назви предмету, чи впровадження румунської мови навчання.

2017-го в Україні прийняли закон про освіту. Він встановив, що мова освітнього процесу в навчальних закладах - українська. Деякі дисципліни можуть викладати офіційними мовами Європейського Союзу. Це - 24 мови. Російської серед них немає. Представники національних меншин здобуватимуть початкову та середню освіту державною мовою поряд із мовою нацменшини.

Зараз ви читаєте новину «ОАСК відкрив справу щодо запровадження румунської мови в школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути