понеділок, 15 лютого 2016 14:32

Носії івриту - найпасіонарніші вікіпедисти, а українці випереджають росіян

Україномовні дописувачі Вікіпедії займають 26 сходинку в рейтингу "Вікіпедійна пасіонарність".

 

Ідеться про активних редакторів онлайн-енциклопедії певною мовою відносно числа носіїв цієї мови, - повідомляє Gazeta.ua.

"Такий показник є мірилом рівня зусиль націй в конкурентній боротьбі за збереження і розвиток рідних мов і національної ідентичності", - вважає один з найактивніших редакторів української Вікіпедії, засновник ГО "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич.

"Показник також залежить від рівня освіченості носіїв тієї чи іншої мови та доступності інтернету на територіях їхнього проживання. Для колоніальних і постколоніальних націй розвиток національних вікіпедій є важливим чинником подолання новітнього мовного колоніалізму (неолінгвоколоніалізму)", - стверджує Пероганич.

У приведеній нижче таблиці показані "найпасіонарніші" носії мов - ті, в кого число активних редакторів на мільйон мовців становить більше десяти осіб.

Вибрані ті мови, в яких число мовців перевищує один мільйон. Активними вважаються ті редактори, які за місяць зробили п'ять і більше редагувань. Дані за підсумками грудня 2015 року.

Виявилося, що найбільш пасіонарними є носії івриту з показником 136 активних редакторів на мільйон носіїв, естонської з показником 94, а також носії трьох скандинавських мов — норвезької (84), фінської (73) і шведської (66). На шостому і сьомому місці — носії двох мов, якими говорять в основному на території Іспанії — мови басків (65) і каталонської (54). Замикають першу десятку носії латвійської (54), чеської (50) і словенської мов (43).

Носії української у цьому списку 26-і в світі з показником 18 активних редакторів на мільйон носіїв мови.

Якщо говорити про сусідні з українцями народи, то цим показником українці відстають від угорців (32) і поляків (27), але випереджають носіїв словацької (17), білоруської (12), російської (11) і румунської (8).

Із народів колишнього СРСР, що мають більше мільйона носіїв, список за рівнем пасіонарності має такий порядок: естонці (94), латиші (54), вірмени (38), литовці (28), українці (18), грузини (15), білоруси (12, в т.ч. 6 - носії офіційної і 3 - тарашкевича), росіяни (11), башкири (11), азербайджанці (5), казахи (5), чеченці (4), таджики (3), чуваші (3), киргизи (2), татари (1), узбеки (0,9) і туркмени (0,2).

 
Зараз ви читаєте новину «Носії івриту - найпасіонарніші вікіпедисти, а українці випереджають росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути