Ексклюзиви
середа, 03 січня 2018 14:01

Ніцой назвала квоти поразкою української мови

Ніцой назвала квоти поразкою української мови
Письменниця розкритикувала квоти. Фото: 112

Письменниця Лариса Ніцой вважає введення мовних квот на телебаченні і радіо поразкою.

"З квотами – це поразка, бо на телебаченні фактично нічого не зміниться. У законі прописано, що у жовтні наступного року повинні вступити в силу 75% української мови. Це великий заголовок, а під ним є підпункти дрібненьким шрифтом, які нівелюють ці 75%. Бо вказана частка розповсюджується лише на ведучих. Чи зміниться істотно ситуація на телебаченні, коли всі гості, експерти, політики будуть говорити тією мовою, якою хочуть? До того ж, 25% все одно залишається російська", - говорить вона в інтерв'ю "Главкому".

Поразкою є те, що в ефірі зберігається "мовна шизофренія".

"Ніде на телебаченні такого немає, щоб, наприклад, у Франції телебачення мовило португальською за рахунок Франції. Візьмемо канал ВВС, який транслює свої новини на весь світ. Політика каналу – він повністю англомовний. Вони що, не демократи, чи вони когось дискримінують? Ні, просто така політика каналу. Якщо ти приходиш на канал, то ти або говориш англійською, або тобі дають перекладача – і це все одно буде англійська мова. Це світовий зразок. Закон про квоти вже почав діяти – ви побачили особливі зміни на телебаченні?", - каже Ніцой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як українські телеканали дотримуються мовних квот

Квоти слід вводити на хвилі та передачі, а не на години і хвилини.

"Наприклад, для кримськотатарського народу нехай буде 20-хвилинна передача кримськотатарською мовою. Це чудово, нехай звучить кримськотатарська музика. Але ці 75% і мішанина, до якої квота призводить, - це неправильний підхід. Це потрібно у майбутньому вирівняти, звісно, залишивши певний відсоток для меншин, але для чисто мовних передач або і цілих каналів. Якщо у них є сила і свої фінанси вести канал своєю мовою – це прекрасно. Нехай канали конкурують між собою, люди обирають собі – український чи, наприклад, угорський канал", - підсумувала письменниця.

Найбільшим досягненням Комітету свободи слова 2017 року є запровадження мовних квот. Про це заявила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Зараз ви читаєте новину «Ніцой назвала квоти поразкою української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути