Ексклюзиви
вівторок, 26 грудня 2017 14:07

Розповіли, як українські телеканали дотримуються мовних квот

Розповіли, як українські телеканали дотримуються мовних квот
Середній показник фактичної частки української мови на телеекранах дорівнює 86%. Фото: daily.rbc.ua

Кількість україномовного контенту на телеканалах становить 98%. Це на 23% більше від встановленої законом кількості. Про це повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.

"У перехідний період всі телеканали виконують умови закону. У середньому частка передач державною мовою становила 98%. У той же час середній показник фактичної частки української мови на телеекранах дорівнює 86%. Закон вимагає 75% ", - сказав він на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

До фактичного обсягу державної мови в телеефірі Нацрада зараховує виключно україномовні передачі і фільми, які повністю озвучені або дубльовані державною мовою, україномовні фрагменти закадрового тексту, рекламу, анонси та частку української мови у двомовних передачах.

Юрій Артеменко звернув увагу на те, що за останній рік істотно збільшилася кількість телепередач власного виробництва - до 100%. Прогнозує, що середня частка української мови на кінець року в ефірі національних телеканалів може досягти 100%.

100% частка української мови - в ефірі дитячих телеканалів. При цьому в ефірі інформаційних телеканалів середня частка української мови становила 99%, фактична - 95%. В ефірі пізнавальних - середня частка склала 100%, фактична 82%, на інформаційно-розважальних середній показник 92%, фактичний - 73%, в ефірі розважальних телеканалів середня частка української мови в ефірі склала 98%, фактична - 80%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільших порушників квот україномовних пісень на радіо 2017 року

В ефірі телеканалу "UA: Перший" російськомовні передачі не були зафіксовані. Найбільший обсяг передач, які лунають російською мовою показали телеканали "Інтер" та "Індиго" - по 63%.

Моніторинг охопив мовлення 36 загальнонаціональних супутникових телеканалів протягом 6 тижнів. Загальний час моніторингу склав 6 тис. годин ефірного часу. Нацрада завершує моніторинг 210 регіональних і місцевих телеканалів на 19 тис. годин ефірного часу. В 2018 році заплановано 3 хвилі моніторингу загальним часом понад 57 тис. годин.

Закон, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою, набуде чинності 13 жовтня.

Закон опублікували в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 13 червня. Він стає дійсним за 4 місяці від дня опублікування

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як українські телеканали дотримуються мовних квот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути