середа, 15 травня 2019 12:03

Нацменшинам вигідно знати державну мову - експерт

Нацменшинам вигідно знати державну мову - експерт
Тове Гансен Маллой оцінила мовний закон. Фото: DW

Директор Європейського центру з питань меншин Тове Гансен Маллой розповіла, що мовний закон України відповідає міжнародним стандартам.

"Уряди мають право ухвалювати спеціальні закони щодо державної мови. Це не має становити проблем для національних і етнічних меншин доти, поки законодавчо і на практиці дотримується їхнє право розмовляти та навчатися рідною мовою. Закони про права національних і етнічних меншин дуже поширені у Європі. Вони можуть бути використані для законодавчого регулювання прав мов меншин і таким чином функціонувати паралельно з законами про державну мову", - сказала вона, передає DW.

Український закон про національні меншини потребує оновлення.

"Мати закон щодо державної мови та інший закон про право меншин розмовляти і навчатися рідною мовою - не проблема. Проблемою в Україні є те, що у новому законі про освіту, окрім загальних освітніх потреб, йдеться про мови. Він, на жаль, несинхронізований із іншими двома законами - про державну мову та права нацменшин. Закон про освіту наклав обмеження на вивчення мов нацменшин і тому суперечить закону про національні меншин. Це просто погана законотворчість. Закон слід виправити", - вважає Маллой.

У ЄС представники національних меншин зобов'язані знати державну мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діятиме закон про мову

"Міжнародні стандарти та норми щодо обов'язку знати та вчити державну мову дуже чіткі: уряди повинні надати можливості для того, щоб меншини були двомовними. Це не є суперечливим і не повинно бути суперечливим. В інтересах самих представників нацменшин можливість спілкуватися і державною, і рідною мовою. Таким чином вони матимуть набагато більше можливостей. Двомовність сприяє не лише діалогу, але й створенню соціально-економічних можливостей", - сказала вона.

Зранку 25 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.

"За" проголосували 279 народних депутатів. 38 парламентарів виступили проти, серед них — уся фракція "Опозиційного блоку".

Зараз ви читаєте новину «Нацменшинам вигідно знати державну мову - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути