пʼятниця, 31 липня 2020 18:47

На виборах у США вперше дозволять голосувати українською

На виборах у США вперше дозволять голосувати українською
На виборах у США цього року вперше можна буде проголосувати українською мовою. Фото: lenta.ua

На виборах у США цього року вперше можна буде проголосувати українською мовою. Таку можливість отримали виборці в окрузі Кук у штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго та його передмістя. Рішення ухвалили в адміністрації округу.

Українська мова буде доступна протягом усіх етапів, на виборах усіх рівнів - як президентських, так і місцевих та до Конгресу, передає "Голос Америки".

"Українська мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Більше того, буде також можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати. Також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях - вхід, вихід, куди йти. Тобто весь процес виборів буде перекладено на українську мову. І це насправді історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади", - каже захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook перейшов на українську транслітерацію Kyiv

Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, серед них польською та російською. За словами Міли Лугової, американські політики зацікавлені в такому розширенні також, адже це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською і не розбираються у виборчому процесі.

Штучний інтелект уперше навчили говорити українською мовою. Його створили на базі моделі GPT-2, яка дає змогу нейромережі генерувати текст, близький до мови людей.

Зараз ви читаєте новину «На виборах у США вперше дозволять голосувати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути