четвер, 09 липня 2020 14:22

Мовний омбудсмен розповів, за що візьметься насамперед

Мовний омбудсмен розповів, за що візьметься насамперед
Тарас Кремінь має намір започаткувати моніторинг щодо дотримання мовного законодавства Фото: wz.lviv.ua

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь окреслив свої першочергові завдання.

"Потрібно, щоб Кабмін якомога швидше затвердив державну програму розвитку й підтримки державної мови, як це передбачається законом. Це мало статися ще пів року тому. Водночас слід започаткувати моніторинг щодо дотримання мовного законодавства", - сказав Кремінь в ефірі телеканалу "Україна 24".

Омбудсмен розповів, що обговорював ці питання на нараді в середу, після вступу на посаду.

"Було багато питань стосовно рекомендацій Венеціанської комісії з приводу тих законодавчих ініціатив, які обговорюються в різних профільних комітетах у частині мови навчання, отримання освіти для тих, хто вступає до вищих навчальних закладів з окупованих територій. Ці параметри максимально вирівнюватимуться тільки тоді, коли буде максимально професійно підвищуватися як статус державної мови, так і звичайний рівень володіння нею", - сказав Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспит на знання мови дасть змогу зробити кар'єру – голова нацкомісії

Також мовний омбудсмен наголосив, що в Україні сьогодні існує проблема з якістю викладання української мови, прикладом чого є результати ЗНО останніх років.

"Багато скарг було на викладання мови на Закарпатті, на Миколаївщині. Ці речі обговорюватимуться з профільними комітетами. Я готовий допомогти своїм колегам у Верховній Раді, як і нашій молоді, щоб бути конкурентними в Україні", - зауважив Кремінь.

Кабінет міністрів призначив Тараса Креміня уповноваженим із захисту державної мови. Рішення уряд ухвалив у середу. Обирали із 3 кандидатур.

42-річний Тарас Кремінь - виходець із Миколаєва. За освітою - вчитель української мови та літератури, вчитель англійської мови та зарубіжної літератури. Кандидат філологічних наук. Професор кафедри української мови та літератури Миколаївського національного університету ім. Василя Сухомлинського.

Зараз ви читаєте новину «Мовний омбудсмен розповів, за що візьметься насамперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути