четвер, 11 червня 2020 17:31

Іспит на знання мови дасть змогу зробити кар'єру – голова нацкомісії

Іспит на знання мови дасть змогу зробити кар'єру – голова нацкомісії
У Національній комісії зі стандартів державної мови переконують, що іспитів українцям лякатися не варто. Фото: Pixabay

У Національній комісії зі стандартів державної мови розробляють іспити для громадян України та іноземців. Їх мають запустити наступного року.

"У пріоритеті - іспити з мови для державних службовців і політиків. За законом, вони зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків. Порядок уже розроблено, і він пройшов громадське обговорення. Далі на нього чекає доопрацювання з урахуванням зауважень громадськості, затвердження Кабінетом міністрів. Це дасть змогу з 16 липня 2021 року запустити процедуру іспитування", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua голова комісії Орися Демська.

Відомство працює і над іспитом на громадянство.

"Особисто для мене це перший пріоритет. Його передбачено мовним законом. Чи не вперше в історії України чітко визначено, що для отримання громадянства необхідна не просто довідка про володіння українською, а справжнє іспитування державної мови", - сказала чиновниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одне міністерство підтримало Літинського на посаді мовного омбудсмена

Такі іспити проводять в усіх європейських країнах. Це частина міграційної політики.

"Не варто лякатися. Розглядаємо іспит не як каральний інструмент, а як певне надбання. Він дасть можливість збудувати кар'єру. Виходячи з цього, створюватимемо зміст іспитових завдань. Ітиметься не про теоретичні знання з граматики, лексики чи синтаксису, якими повинні володіти мовознавці. Робитимемо більше наголос на спілкуванні. Завдання іспиту — перевірити готовність людини комунікувати державною мовою на належному рівні від імені держави", - пояснила Орися Демська.

Порядок і завдання іспитів планують оприлюднити восени.

"Зараз визначаємося з оцінюванням. Вимоги мають відрізнятися для наших громадян, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків. Для них плануємо два рівні — "високий" і "достатній". Для іноземців — за європейською шкалою оцінювання мов", - додала голова нацкомісії.

Кабінет міністрів створив Нацкомісію зі стандартів української мови у листопаді 2019-го, відповідно до мовного закону. Перед нею поставили завдання розвитку української мови. Має затверджувати стандарти і методи перевірки рівня володіння мовою, необхідного, щоб отримати громадянство України чи бути призначеним на певні посади.

Зараз ви читаєте новину «Іспит на знання мови дасть змогу зробити кар'єру – голова нацкомісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути