вівторок, 21 лютого 2017 18:02

Історик пояснив статус української та російської мов в Україні

Історик пояснив статус української та російської мов в Україні
24tv.ua

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович стверджує, що є багато російськомовних патріотів. Але якщо будують українське суспільство, одним з його елементів якраз має бути українська мова.

Про це пише "Ліга. Новини".

"Переконаний, що Україні потрібен закон про державну мову, а державна мова в Україні може бути лише одна. Державна мова – це аналог державного кордону в інформаційному полі", - каже В'ятрович.

Також голова Інституту нацпам'яті стверджує, що в Україні є дуже багато російськомовних патріотів. Але формування політичної нації передбачає приєднання до цього процесу елементів ідентичності представників різних етнічних груп і регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Файна ж у нас мова" - відеоролик до Дня рідної мови

Також фахівець прокоментував, як відбувається декомунізація.

"Мені здається, що, якщо не говорити про ЗМІ, то загалом в інформаційному просторі порядок наводять, нехай і частково. Йдеться про обмеження доступу російськомовної, часто антиукраїнської, літератури в Україні. Що, до речі, добре вплинуло на розвиток українського ринку книги, а також інтерес до нього з боку країни. Також позитивно оцінюю впровадження в життя норм закону про квоти на радіо та телебаченні. Якщо ж говорити про інформаційну безпеку в контексті ЗМІ, то це дуже тонке питання. Російська пропаганда користується свободою слова в Україні, це правда. Звичайно, спецслужби України повинні реагувати активніше. З іншого боку, ми будуємо демократичне суспільство, і не можемо дозволити тиску на ЗМІ, як це відбувається в Росії", - додав історик.

Назвали головних ворогів державної мови.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив статус української та російської мов в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути