Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 12:13

Ініціатива Порошенка знижує шанси на прийняття нового мовного закону

Ініціатива Порошенка знижує шанси на прийняття нового мовного закону
Політичну волю для прийняття закону про державну мову розміюють. Фото: intermarium.com.ua

Президентська 10-річна програма укорінення і зміцнення статусу державної мови – це відмовка, щоб не проголошувати Рік утвердження державної мови. Вона може розсіяти політичну волю до прийняття нового мовного закону. Таку думку кореспонденту Gazeta.ua висловив експерт з мовних питань Тарас Марусик.

"Я не задоволений. Порошенко продемонстрував, що він і не планував видати указ про Рік утвердження державної мови. Він був би символічним - як закон про Рік англійської мови. Але президент відмовився. 10-річна програма – це не що інше, як відмовка. Фінансування багаторічної програми - це прерогатива Кабміну, а не президента. Для нього важливий психологічний сигнал – що ніби-то має таку позицію – за розвиток мови. Заяву Порошенко зробив у своєму звичному стилі. Говорив про ті речі, до яких він не має стосунку, але які він хоче очолити. Він дав зрозуміти, що мова розколює. Сказав, що ми не маємо права дати пас п'ятій колоні і отримати від цього хоча б найменшу вигоду на майбутніх президентських, парламентських і місцевих виборах. Це завуальований сигнал про те, що він проти закону про державну мову. В деяких сферах домінує міф про те, що придушення прав російськомовних привело на українську територію російські війська. Він не спростував цей міф", - звертає увагу Марусик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для нацменшин і державної мови слід ухвалити два окремі закони - мовознавець

На його думку 10-річна програма розвитку мови може просто розсіяти політичну волю для прийняття закону про державну мову.

"Нагадую, що попередній знаменитий Закон про мови в Українські РСР прийняли 1989-го. Відтоді кожні 5 років поновлювалася програма розвитку мови. 1 січня 2011-го Україна втратила державну програму. Януковича вже нема 4 роки, та жоден з урядів, ні Яценюка, ні Гройсмана, не заствердив таку програму. Це скандал. Я подавав запит про причини ігнорування цього питання до уряду Яценюка, але так і не отримав відповіді. Маємо лише розрізнені закони по кількох напрямках. По квотах на радіо є просування. Щодо закону про квоти на телебаченні, то він поганенький. Попереду довгий перехідний період. І ще невідомо, як буде просуватися, адже на телебаченні домінує олігархат. Хто знає як він поводитиме себе стосовно української мови та чи вистачить політичної волі на досягнення мети", - вважає мовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд не дозволяє відновити редакцію мовного закону 1989 року

Петро Порошенко готує 10-річний план укорінення української мови замість року державної мови. Указ про розробку 10-річної програми укорінення та зміцнення державного статусу української мови має намір підписати президент. "До мене останнім часом багато разів зверталися з пропозицією оголосити 2019 рік роком української мови. Скажу прямо, я не хочу цього робити. Бо року – замало", - сказав президент.

Зараз ви читаєте новину «Ініціатива Порошенка знижує шанси на прийняття нового мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути