Ексклюзиви
середа, 09 червня 2021 15:25

Іллєнко жорстко висловився про позицію Ткаченка стосовно мовного закону

Іллєнко жорстко висловився про позицію Ткаченка стосовно мовного закону
Іллєнко розкритикував міністра культури за небажання сприяти українізації кінематографа. Фото: УНІАН

Позиція міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка стосовно дублювання фільмів українською несумісна з його посадою, заявив голова правління Української кіноакадемії Пилип Іллєнко.

"Міністр культури не має навіть права займати позицію, яка ставить під сумнів необхідність просування української мови. Невідомо, скільки діятимуть ці карантинні обмеження, можливо, це на роки. Це просто несумісно з посадою міністра" — заявив Іллєнко, передає "Київ.NewsRoom".

Він вважає, що відкладання впровадження норми закону вигідне українським медіагрупам, які контролюють олігархи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вбивці мови" - стікери з фото "слуг народу" розклеїли в Києві

"Очевидно, що це вигідно для деяких суб'єктів індустрії, які під час війни працюють на два ринки. Намагаються сидіти на двох стільцях і продавати контент і в Росії, і в Україні. Вони в принципі не можуть дати продукцію українською, бо там простого перекладу недостатньо. Там важливі контексти й інші речі. Їх дубляж просто не рятує. Скажімо прямо: до української культури вони не мають жодного стосунку, і не треба прикриватися гаслами про підтримку суб'єктів української культури", - додав Іллєнко.

Міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко підтримав відтермінування початку дії статей мовного закону щодо обов'язкового дубляжу фільмів українською мовою. "Було звернення колег із телеканалів через те, що цього року в них не було ні фінансових, ні фізичних можливостей продовжувати знімати заплановані проєкти, відтермінувати на час карантину дію цього закону. Оскільки закон не змінюється, а тільки відтерміновується, то я бачу в цьому крок назустріч представникам індустрії", - сказав Ткаченко на брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Іллєнко жорстко висловився про позицію Ткаченка стосовно мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути