Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2018 16:15

Філолог розповіла, як ростити дитину у російськомовному середовищі

Філолог розповіла, як ростити дитину у російськомовному середовищі
У родині з дитиною треба говорити українською. Фото: "Радіо Свобода"

Філолог Лариса Масенко розповіла, як виростити дитину у російськомовному оточенні.

"Коли ваша дитина починає говорити сумішшю з двох мов, час від часу виправляйте. Пояснюйте різницю між двома мовами, але не перетворюйте це у повсякчасну смиканину. Інакше це може спричинити формування у неї комплексу неповноцінності щодо її мовної поведінки. У дітей гнучка психіка та з часом у них з'являється здатність розрізняти українську та російську мови як окремі. Тобто замість суржику формується так звана координативна двомовність. Це вид білінгвізму, за якого системи двох мов у свідомості чітко розведені",- розповіла вона, передає UAINFO.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як змінився ринок українськомовних видань

Українськомовним батькам потрібно докладати зусилля для забезпечення дитині повністю української родинної атмосфери. Їй потрібно читати до певного віку лише українські книжки, показувати мультики українською.

"Безперечно, у мовному вихованні дитини багато залежить і від вихователів у дитячих садках. У випадках, коли вони переходять у спілкуванні з дітьми на російську, батьки мають право вимагати від них дотримання мовного режиму", - додала філологиня.

У двомовних родинах має бути хоча б один родич, яка говоритиме з дитиною лише українською, ніколи не переходячи на російську.

У Національному авіаційному університеті в Києві більшість занять проводять російською мовою. Буває викладачі запитують: "Я буду на русскам, нікто нє протів? Мєня же всє панімают?". Не очікуючи відповіді, проводять лекцію російською.

Зараз ви читаєте новину «Філолог розповіла, як ростити дитину у російськомовному середовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути