Ексклюзиви
четвер, 26 квітня 2018 11:42

Держслужбовців змусили складати іспити на знання державної мови

Держслужбовців змусили складати іспити на знання державної мови
Рік тому запровадили іспити для кандидатів у держслужбовці. Фото: zakon.kz

26 квітня 2017 року Кабінет міністрів України прийняв постанову про атестацію осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою.

Відповідно до ухвали почали проводити атестаційні сесії для претендентів на державну службу.

Посвідчення про володіння державною мовою можна безкоштовно отримати на основі атестату про повну середню освіту, в якому державний іспит з української мови складений на відмінно. Для інших влаштовують атестації у навчальних закладах на платній основі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовні квоти на телебаченні зроблять жорсткішими

Іспити проходять у два етапи: письмовому та усному. В усній частині претендент повинен прочитати доповідь на задану тему.

"Така атестація - дуже важлива ініціатива, це позитивний крок, який утверджує державний статус української мови. Чим більше таких ініціатив – тим більший в українців інтерес до рідної мови. У західних регіонах із вживанням української проблем немає, але в інших є таке, що держслужбовці інколи абсолютно не спілкуються державною мовою", - зазначив декан філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка та голова атестаційної комісії Святослав Пилипчук.

Чотири тисячі кандидатів на посади в державних службах склали іспити зі знання української мови. Майже 200 людей тести не пройшли. Усього на держслужбу хочуть потрапити 10 тис. осіб. Більша частина не проходили іспити, бо надали атестаційним комісіям шкільні атестати з відмінною оцінкою за українську мову й сертифікати про вільне володіння мовою, говорять у Національному агентстві з питань державної служби.

Зараз ви читаєте новину «Держслужбовців змусили складати іспити на знання державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути