Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2021 13:52

Депутатам дозволили виступати російською

Депутатам дозволили виступати російською
Регламент Ладижинської міської ради дозволяє вести сесії українською та російською мовами. Фото: wikipedia

У Ладижинській міській раді на Вінниччині депутатам дозволяють користуватися російською мовою. Таку норму внесли у регламент. Його підтримали 22 депутати, проти було 2.

"У регламенті завжди існувала норма про 2 мови під час роботи сесій. Це тому що українською голова міськради Валерій Коломєйцев практично не володіє. Не хоче вчити. Може говорити суржиком на початку сесії, але потім 90 відсотків її веде російською. Він очолює раду майже 20 років, відколи Ладижин отримав статус міста обласного значення. На роботу не приходить. Живе під Києвом, приїжджає лише на сесії виконкомів", - розповідає Gazeta.ua депутат Ладижинської ради Андрій Скакодуб.

Востаннє регламент Ладижинської міської ради переглядали 19 листопада 2020 року. Норму про російську мову не вилучили. Її забороняє мовний закон, який набув чинності 2019-го.

"Регламент ініціював голова. За нього мовчки проголосували всі, крім мене і ще одного депутата. Тому голова далі продовжує вести засідання російською, інші ж не виступають взагалі. На останній сесії був представник енергетичної компанії ДТЕК і просив дозволу виступати російською. Голова похвалився регламентом і дозволив. Він чітко розуміє, що на підставі регламенту 2-ю офіційною мовою в Ладижині зробив російську", - вважає чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати з ОПЗЖ показали, що їм начхати на закон

Андрій Скакодуб звернувся до мовного омбудсмена Тараса Креміня. В офісі уповноваженого запевнили, що проведуть перевірку міськради на предмет порушень мовного закону.

"Крім мови, регламент має інші порушення. Не дає працювати нормально депутатам. Панує диктат. Усі завжди лише піднімають руки, мовчки голосують. Також розподілили по комісіях без урахування фаху. Я, юрист, потрапив у комісію по землі - у правову набрали спортсменів. Тому все робиться за вказівкою голови. Не існує ні електронних петицій, ні статуту громади, ні положень про місцеві ініціативи та інших механізмів участі людей у місцевому самоврядуванні, відсутня комунікація з громадою. Це треба виправляти", - додає Андрій Скакодуб

Раніше депутат Миколаївської міської ради від ОПЗЖ Максим Невінчаний під час засідання постійної депутатської комісії з ЖКГ відмовився переходити на українську мову.

Його перебив голова комісії, депутат від партії "Пропозиція" Дмитро Іванов, і нагадав, що в Україні набув чинності мовний закон. У відповідь Невінчаний заявив, що не прислухатиметься до порад глави комісії, і запропонував йому звернутися в поліцію із заявою про порушення ним законів України.

Зараз ви читаєте новину «Депутатам дозволили виступати російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути