середа, 18 серпня 2021 15:42

Батьки почали боротися з російською мовою в садочку в Києві

Батьки почали боротися з російською мовою в садочку в Києві
Ініціатива "україномовний день" у садочку приносить гарні результати Фото: glavcom.ua

Сімейна пара з Києва запустила ініціативу "українськомовний четвер" у садочку, куди водить дитину. Ініціатива має сприяти опануванню дітьми та дорослими української мови.

Українська є основною мовою навчання в садочках і школах, але неформально діти продовжують говорити російською. Нею до дітей звертаються вихователі, а вони у відповідь до них. У результаті погано знають рідну мову, пише портал Texty.org.

Засновник ініціативи Андрій Ковальов розповів, що його 3,5-річний син Матвій розмовляє українською, іноді слухає англійську, водночас російську він практично не розуміє. Торік Матвій пішов до дитячого садка. Хоча українська там є основною мовою навчання, більшість дітей говорили російською.

За спостереженнями Андрія Ковальова, на дитячих майданчиках з дітьми до 5 років 15-20% батьків вже говорять українською, але це досі мало. Вчителі ж говорять, що діти не готові до школи через брак навичок висловлювання українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У директорів шкіл почали перевіряти знання мови

Батьки Матвія поговорили з батьками інших дітей та запропонували навчати малечу розмовляти українською в садочку. Усі погодились. Так і з'явилася ініціатива.

У четвер батьки з ранку до вечора спілкуються з дітьми українською та підтримують їх намагання говорити українською вдома. Вмикають мультфільми, музику та читають книжки українською мовою. Вихователі ж ненав'язливо виправляють дітей, коли вони говорять щось російською. Питають: "А ти знаєш, як це буде українською?", "А можеш повторити те, що ти сказав, українською?"

Уже невдовзі з'явились перші результати. Батьки та вихователі помітили, що дотримання запропонованих правил покращує мову як у дітей, так і в них самих. Деякі діти почали самі нагадувати батькам, що в цей день треба говорити українською. Водночас дітям стало простіше говорити між собою. У садочку починає поступово формуватися українськомовне середовище.

Деякі батьки після запуску ініціативи сказали, що давно думали про те, щоби більше з дітьми говорити українською, але на це не наважувались.

"Звісно, такий "день" класно було б мати кожного дня, але треба рухатись поступово, - сказав Андрій Ковальов. - Думаю, надалі ми запропонуємо збільшувати кількість таких днів на тижні".

До 30-ї річниці незалежності України спільнота "Переходь на українську" запускає мовний марафон. Він триватиме до 19 вересня. Зареєструватись можна до 18 серпня.

Учасники щодня отримуватимуть завдання та навчальні матеріали, які допоможуть подолати мовний бар'єр. Для них підготували поради, техніки та вправи, що допоможуть запам'ятовувати складні слова і словосполучення, наголоси в українській мові. Говоритимуть про мотивацію та виклики.

Зараз ви читаєте новину «Батьки почали боротися з російською мовою в садочку в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути