Ексклюзиви
четвер, 24 жовтня 2013 10:46

"Академія навичок" вирішила, що український бізнес знає лише російську мову

 
Міністерство молоді і спорту профінансувало освітній онлайн-проект "Академія навичок", команда якого переконує: українська – це не мова бізнес-спілкування. І саме цим пояснює, чому сайт ресурсу і його сторінки у соціальних мережах ведуться винятково російською.

За задумом, "Академія навичок" має стати онлайн-платформою для самоосвіти та працевлаштування. На ній молодь зможе безкоштовно прослуховувати лекції з різних галузей, а компанії – шукати співробітників.

Бета-версія сайту проекту запрацювала 21 жовтня. Вона містить лише одну мовну версію – російську.

Марія Богуслав, координатор проекту, пояснює таку мовну політику тим, що, за їхніми спостереженнями, мова бізнесу в Україні – переважно російська.

"Ми запустили бета-версію сайту російською мовою, виходячи з того, що майже весь український бізнес – російськомовний, принаймні, 90%. Так само як і тренери. Ми виходимо з користі для шукачів. Хоча повна версія сайту буде, безумовно, трьома мовами. Українська – як наша рідна мова, російська – як мова бізнес-спілкування на більш широкому просторі, англійська – мова для глобального спілкування", – переконує вона.

І додає, що у майбутньому планується  оголосити збір коштів для професійного дубляжу українською мовою тренерів. Бо, мовляв, більшість із них читають лекції теж російською.

Такий підхід "Академії навичок" до української мови обурив деяких інтернет-користувачів. У Facebook-спільноті руху за українізацію бізнесу "И так поймут!" проект і його спонсора – Мінмолоді та спорту – звинуватили у нехтуванні українською і навішуванні їй ярлика мови, непридатної для бізнес-спілкування.

Двоє учасників спільноти написали інформаційні запити до міністерства з вимогою пояснити ситуацію. Однак жоден із них відповіді не отримав.

Чому я у власній країні маю піддаватися дискримінації за мовною ознакою?

"Надибав в інтернеті сайт www.skillsacademy.com.ua, який виходить за фінансової підтримки Міністерства молоді і спорту України, тобто за державні кошти. Підкажіть, будь ласка, чому сайт і самі курси ведуться за державні гроші не державною мовою? Я погано володію російською, а мої діти взагалі нею не володіють. Чому я у власній країні маю піддаватися дискримінації за мовною ознакою, до того ж ця дискримінація здійснюється за фінансового сприяння Міністерства?" –  йшлося у запиті Володимира Романко.

А Владислав Лебединець запитував:

"Чи надавало міністерство Skills Academy право визначати, яка мова є мовою більшості в Україні, з огляду на те, що рідною українську, згідно соцопитувань, визнає значна більшість населення країни?"

Зараз ви читаєте новину «"Академія навичок" вирішила, що український бізнес знає лише російську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

158

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути