субота, 20 квітня 2013 09:00
Северин Наливайко
Северин Наливайко
Северин Наливайко

Гроші пахнуть

Впевнено крокую клозетом тернопільського вокзалу, як прохід перегороджує його "господиня", не перестаючи сваритися з попереднім відвідувачем. Чоловік доказує, що пісяти віднедавна можна без грошей. Але жінка тицяє пальцем на стіну, і її докази виглядають переконливіше. Там приклеєний аркуш із посланням від адміністрації, що "згідно з телеграфної вказівки заступника начальника залізниці… послуга користування туалетом в приміщенні вокзалу платна".

Коли римський імператор Веспасіан першим запровадив плату за користування міськими туалетами, від закидів "опозиції" стосовно цього захищався висловом "Гроші не пахнуть".

Туалети українських вокзалів стали безкоштовними недавно й ненадовго. Під кінець 2012 року їду поїздом із Києва в Донецьк і читаю в журналі таке: "Від 1 грудня всі туалети на залізничних вокзалах стали безкоштовні. Рівень сервісу у вбиральнях не має погіршитися, каже віце-прем'єр Борис Колесніков". Не знаю, чим пахнуть, і чи пахнуть взагалі гроші цьому на той час міністру інфраструктури. Багато своїх статків він заробив на ласощах "Конті", але й у туалетній справі не початківець. На Бориса Хюндайовича навіть карну справу колись завели за те, що на "Сіверськодонецькому з'їзді сепаратистів" ініціював ­ПіСУАР: Південно-Східну Українську ­Автономну Республіку.

Зранку ж перевіряю вокзальний туалет. Правда. Папір висить, вода зливається, мило капає. Але вернувшись, бачу, що в Києві не так сумлінно виконують вказівки уродженця донбаського краю. Один вокзальний туалет тут "на ремонті", а другий "не працює".

І як тут не вдатися до послуг безвідмовного в таких випадках "Макдональдза"? Не дивно, що він на Вокзальній площі – у п'ятірці світових, за кількістю відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Гроші пахнуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути