Ексклюзиви
пʼятниця, 01 листопада 2019 00:20

Жінка розповіла про непросте життя переселенців

  Горлівчанка Вікторія Житенева. Фото: svoi.city
Горлівчанка Вікторія Житенева. Фото: svoi.city

Переселенка з Горлівка Вікторія Житенєва живе в Харкові. Жінка знімає квартиру та влаштувалася на роботу. Але у 2014 році в рідному місті їй довелося поголодувати, пережити страшні обстріли та побачити власне житло зруйнованим.

"Складно відтворити, що відбувалося зі мною в день від'їзду з Горлівки. Я не можу згадати нічого: ні як збиралася, ні як їхала. У моїй пам'яті залишився єдиний епізод – я стою в Бахмуті, чекаю автобус до Павлограда. Через нервову напругу в ті дні стався збій в пам'яті, мабуть, вона захотіла стерти жах" - каже переселенка, передає svoi.city.

Віка сподівалася на швидке звільнення Горлівки. Вона залишалася там навіть після того, як в її щойно відремонтовану квартиру потрапили осколки снаряда. Вилетіло вікно, впала частина стіни.

"Після цього пішла жити до родички, з нею перечікували обстріли в підвалі. До кінця жовтня того року ясно усвідомила, що потрібно діяти. Але у мене не було грошей", - додає жінка.

Потім несподівано познайомилася в соцмережах з сім'єю з Павлограда – вони змогли передати гроші на квитки, щоб я добралася до них. Вони їхали у відпустку і залишили мене жити в своїй квартирі. Коли вони повернулися після місячної відсутності, я знайшла інше житло – кімнату в гуртожитку.

Влаштувалася працювати в магазин. Там господиня дозволяла брати продукти в борг – так і простягнула. Потім ще кілька разів змінювала роботу, але Павлоград дуже маленьке місто і з працевлаштуванням проблеми.

"У Горлівку не повернуся. Мені нема з ким там спілкуватися, ніде жити і працювати"

У Горлівку не повернуся. Мені нема з ким там спілкуватися, ніде жити і працювати. Але і майбутнє для себе я бачу туманно.

Поки у мене є робота - а я пропадаю на ній цілими днями і часто ночами-можу проіснувати. Мені 38 років, хотілося б народити дитину. І бути з малюком, де жити і на що – такі питання дуже турбують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець розповів, як відкрив мобільну кав'ярню та мережу фітнес-клубів

У 2019 році за програмою співфінансування з держбюджету органам місцевого самоврядування направлено близько 18 млн грн з 34 млн на забезпечення тимчасовим житлом переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Жінка розповіла про непросте життя переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути