Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 11:15

Вмістити життя у валізу: переселенці створили інтерактивну інсталяцію

Автор: bbc.com
  Виставка "Вмістити життя у валізу" у Києві працює до 27 травня
Виставка "Вмістити життя у валізу" у Києві працює до 27 травня

Що взяти з собою, коли тікаєш від війни? Чого тобі бракуватиме на новому місці, коли зрозумієш, що залишав домівку не на декілька тижнів, а назавжди? Як це - починати нове життя лише з однією валізою?

Замислитися над цими питаннями пропонують автори інтерактивної інсталяції "Вмістити життя у валізу", що відкрилася у Музеї історії Києва, пишуть на ресурсі ВВС News Україна.

"Я збирала свою маленьку валізу, тому що думала, що їду на декілька днів. А вийшло, що вже на 5 років", - розповідає кримчанка Олександра Дворецька, яка зараз є виконавчим директором благодійного фонду "Восток-SOS".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка навчилася робити орігінальні прикраси зі стрічок

Ініціатива допомагає переселенцям. Їх лише за офіційними даними - 1,3 млн. За 5 років, відколи в Україні з'явилися переселенці, ця організація мала 500 тис. "клієнтів", кожен зі своєю історією, розповідає вона і додає:

Автор: bbc.com
  Відвідувачам інсталяції пропонують зібрати свою валізу за 5 хвилин
Відвідувачам інсталяції пропонують зібрати свою валізу за 5 хвилин

"Те, що об'єднує цих людей, - вони чітко пам'ятають дату, коли залишили свій дім, і навіть за 5 років пам'ятають час доби, погоду, у що були вдягнуті".

Зі свого власного досвіду переселенки, а також із досвіду допомоги таким людям, Олександра Дворецька твердить, що здебільшого люди пакували до валіз речі першої необхідності та одяг, і мало хто брав постільну білизну, рушники чи посуд. А життя показало, що саме це - те, що потрібно всім у перші ж дні після виїзду з дому.

Але не все можна вивезти, каже координаторка гарячої лінії "Донбас-SOS" Віолета Артемчук. Вона розповідає, що й досі щоденно на "гарячу лінію" надходить від 80 до 100 дзвінків.

Автор: bbc.com
  Здебільшого люди пакували у валізи речі першої необхідності та одяг, і мало хто брав постільну білизну, рушники чи посуд.
Здебільшого люди пакували у валізи речі першої необхідності та одяг, і мало хто брав постільну білизну, рушники чи посуд.

"Нещодавно був дзвінок. Жінка питає: "Я збираюся їхати до Вінницької області, у мене діти купили будинок там, чи можу я вивезти 75 купорок? Я не хочу їх тут залишати". - Я не одразу зрозуміла, що це. А це - 75 банок консервації. Ні, кажу, не можна. - Вона засмутилася. - Знову питає: "А двох котів?" - Двох котів можна", - розповідає Віолета Артемчук. Є речі, які не вмістиш у валізи, хоча вони визначають, ким ви були і хто ви є".

Спробувати "Вмістити життя у валізу" можна в Києві до 27 травня, у червні виставка переміститься до Львова, а у липні - до Одеси.

Щоб організувати майстерню для хлопчиків, треба знайти приміщення для зустрічей. Інструмент і матеріали діти з батьками можуть принести свій. Потім закупити усе необхідне та облаштувати приміщення допоможуть небайдужі люди та благодійники.

Зараз ви читаєте новину «Вмістити життя у валізу: переселенці створили інтерактивну інсталяцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути