Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2018 00:15

Переселенець розповів, як відкрив бізнес на лікарських рослинах та спеціях
6

 Найдорожчий чай "Хюґе" – 160 грн.
Фото: Надано Максимом Потапчуком
Фото робили друзі безкоштовно на студії ім. Довженко у Києві
15 % прибутку будуть віддавати на благодійні проекти та розвиток аграрного бізнесу  на Донеччині
Спеції продають у вишитих лляних мішечках
Максим започаткував волонтерську ініціативу "Вишиті мрії" для дітей Донецької та Луганської області.

Максим Потапчук з Донецька вирощує лікарські рослини та спеції на продаж. У березні 2018 року спільно з двома партнерами запустив інтернет-магазин, де продає унікальні чаї за рецептами діда-травника. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Вирощують рослини без хімічних добрив на двох ділянках – під Києвом та біля Костянтинівки Донецької області. Землю дають в оренду знайомі безкоштовно. Трави вирощують та збирають родиною, сушать у власному будинку під Києвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка шиє одяг для модних магазинів

"Перші 8 місяців будемо тільки інвестувати без прибутку, – ділиться Максим, – З прибутку 15% плануємо вкладати у лекції, дослідження лікарських рослин, благодійні проекти для дітей, які постраждали від війни. Будемо привозити менеджерів аграрного бізнесу з-за кордону, які зможуть дати поштовх розвитку малого аграрного бізнесу на Донеччині".

Загальну суму витрат ще не рахували. Загалом, кошти витрачали на насіння, транспортні витрати, рекламу, пакування. Гроші на страт взяли в кредит у банку.

"Не обов'язково вкладати шалені кошти у бізнес. Головне – любити землю та рослини. Усі мої пращури працювали на землі. Дід був травником, я продовжую його справу, – розповідає Максим, – Будемо ділитись досвідом. У наступному році плануємо запрошувати гостей на еко-екскурсії, земле-терапію".

Автор: Надано Максимом Потапчуком
  15 % прибутку будуть віддавати на благодійні проекти та розвиток аграрного бізнесу  на Донеччині
15 % прибутку будуть віддавати на благодійні проекти та розвиток аграрного бізнесу на Донеччині

Зараз у магазині "Тrava.UA" представлені 5 видів чаїв та 13 трав і спецій. Увесь асортимент – урожай 2017 року. Пакують спеції у лляні мішечки з вишивкою, чай – у паперові пакети.

"Вартість чаю від 60 гривень за 60 грамів. Найдорожчий чай "Хюґе" – 160 грн. У ньому цейлонська кориця, трава пасифлора з Франції та Америки, м'ята, пелюстки троянди, ромашка, лаванда. Аналогів такого чаю в Україні немає. Продається просто трава патифлора з Німеччини, та її вартість 360 грн за 36 грамів", – розповідає Максим.

Продають у інтернет-магазині на Facebook "Тrava.UA Магазин Еко-прянощів та чаїв з власної садиби". У найближчий час планують використовувати інші соціальні мережі. На сайт поки не вистачає коштів.

"Зараз витрачаємо гроші на рекламу у соціальних мережах. Чекаємо, що друзі будуть першими клієнтами та розрекламують продукт, – ділиться Максим, – Фотографії безкоштовно робили на студії ім. Довженко в Києві. Мопс на фото однієї зі співзасновниць проекту Марії Ласкової".

За фахом Максим Потапчук економіст та юрист-консультант. У 2014 році лікував у Києві поранення та залишився жити у столиці. У 2015 році започаткував волонтерську ініціативу "Вишиті мрії" для дітей Донецької та Луганської області.

Для відкриття їдальні потрібно 500 тисяч грн. Близько четвертої частини грошей піде на ремонт приміщення у 250 м2. , інше – на закупівлю меблів, техніки для кухні. За 9 місяців дохід склав 300 тисяч грн.

Зараз ви читаєте новину «Переселенець розповів, як відкрив бізнес на лікарських рослинах та спеціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути