четвер, 07 березня 2019 00:15

Переселенці вимушені жити у недобудованому гуртожитку

Переселенці вимушені жити у недобудованому гуртожитку
Воду, що подають у гуртожиток, неможливо пити

На Буковині родини переселенців з Донбасу третій рік живуть в недобудованому гуртожитку, що не здано в експлуатацію. Реконструкцію покинутої будівлі в селі Михайлівка почали за кошти Євросоюзу, але так і не завершили, повідомляє ТСН.

76-річний луганчанин Володимир Сергійович кожен свій день починає з походу за водою з порожньою тарою до сусідів. "П'ять банок беру, і у мене ця вода", - говорить він.

В крани потрапляє вода з найближчого колодязя, що не ризикують не тільки пити, але навіть митися в ній або прати одяг. Стічні води з місцевих господарств збираються в невелике озеро в низині, поруч з яким розташований колодязь, звідки потрапляє вода в гуртожиток для переселенців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенцям відремонтували 12 квартир за гроші Німеччини

Сусідка Ірина Олексіївна показує рідину, що тече з кранів, і висновки санінспекції про небезпечний вплив цієї води на здоров'я людини. Але жінка запевняє, що отруйна вода - не єдина проблема переселенців. Двоповерхівка досі не прийнята в експлуатацію, тому що недобудована. Хто міг, давно виїхав, залишилося сім родин - в основному пенсіонерів, а також мати з п'ятьма дітьми.

"Від вологості хворіємо. З вікон капає вода, тече просто. Вночі спиш - з підвіконня капає", - каже переселенка Олена Кудряшова.

Мешканці гуртожитку зверталися в різні інстанції, але безрезультатно.

"Почали ми ходити, питати, що ж нас ось так кинули. Гроші закінчилися, проект закритий чого ви хочете від нас", - розповідає Ірина Мезенцева.

На реконструкцію житла для переселенців кошти виділив Євросоюз, і вони закінчилися в самий розпал робіт. Принаймні, так пояснюють ситуацію в сільській раді. Людям же дозволили заселитися, бо вони взагалі не мали де жити.

"Об'єкт не був повністю завершений через брак грантових коштів, і потрібні були додаткові кошти з обласного бюджету. Наша селищна рада залишився сам на сам з цією проблемою і з переселенцями", - говорить голова Глибоцької селищної громади Григорій Ванзуряк.

В облраді, який освоював гранти, тепер стверджують, що проект і не передбачав оздоблювальних робіт або навіть підведення питної води, і люди, які ним займалися, давно не при посадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти розповіли які афери провертають на переселенцях

"Цей проект був реалізований при шостому скликанні обласної ради, дане скликання - сьоме, і проект закінчився, коли почав працювати сьоме скликання. Обласна рада виконала все", - каже головний спеціаліст відділу регіонального розвитку Чернівецької обласної ради Тетяна Акрішора.

Щоб хоч якось зменшити проблеми людей, вже коштом ОТГ в гуртожиток провели електрику та утеплили дах. Тепер намагаються очистити воду хоча б до рівня технічної, але на більше, кажуть у селі, грошей місцевого бюджету точно не вистачить.

У фейсбуці юристи безкоштовно консультують переселенців, жителів Донецької та Луганської областей, воїнів АТО, та усіх, хто немає грошей заплатити за послуги адвоката. Для цього створили групу "Юридичні консультації".

Зараз ви читаєте новину «Переселенці вимушені жити у недобудованому гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути