вівторок, 26 лютого 2019 00:15

Активісти розповіли які афери провертають на переселенцях

Активісти розповіли які афери провертають на переселенцях
Найбільше афер на переселенцях у сфері житла, грантів та перевірок в Ощадбанку

Переселенці стають жертвами шахрайства, в тому числі, з боку чиновників. Про найчастіші афери розповів співголова громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов, пишуть "Донецкие новости".

Активіст виділив чотири категорії афер, які провертають на переселенців. Серед них: фальшива реєстрація як переселенця, операції в "Ощадбанку", "розпил" грантів, які виділяються на переселенців і нецільове використання коштів на будівництво, реконструкцію житла для переселенців.

"Відносно першої категорії афер - показовий випадок був у 2016 році, коли наша організація виявила в Харківській області масштабну схему виплат віртуальним переселенцям. В Ізюмі по вул. Фрузя, 2 було офіційно зареєстровано 3,5 тисячі переселенців. Вони отримували пенсії, соцвиплати. Ось тільки фізично такого будинку не існувало, хоча в юридичній базі він був присутній", - розповів Снєгирьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юристи безкоштовно допомагають переселенцям

На травень 2016 року на Харківщині було зареєстровано 191 тис. внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це 144,2 тис. сімей. Після перевірок їх залишилося 103 тисячі. З обліку знято 42,2 тис. осіб. У їх числі - так звані "пенсійні туристи", які приїжджали за пенсією до Харкова з "ДНР" і "ЛНР", і поверталися назад.

"А потім їх кількість знову збільшилася. Хтось на цьому заробляє хороші бариші. При цьому держава досі не запустило реально робочу єдину базу переселенців, на яку західні партнери виділяли близько 30 млн дол. Схоже, когось влаштовує відсутність контролю в цій сфері, що дозволяє перераховувати реальні суми віртуальним переселенцям ", - вважає громадський активіст.

Фізична ідентифікація переселенців, в тому числі пенсіонерів в "Ощадбанку", - теж ласий шмат для аферистів.

"У січні в Лисичанську Луганської області був затриманий співробітник банку - контролер-касир, який проводив махінації з переселенцями. Без фізичної присутності переселенців він їх "ідентифікував", беручи за це певні суми. Наскільки мені відомо, на даний момент встановлено, що так він "проідентифіковано" 45 осіб, отримавши в загальному близько 12 тис. грн. Це - крапля в морі. Але показує схему, що демонструє, як можна обійти фізичну ідентифікацію", - продовжив Снєгірьов.

Вистачає і прикладів розкрадання коштів, що виділяються на переселенців. Нещодавно НАБУ завершило досудове розслідування щодо керівників служби у справах дітей, сім'ї та молоді Київської обласної державної адміністрації. Йдеться про нецільове використання 1,85 млн євро грана від Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали питання, що найбільше хвилюють переселенців

"Кошти, що були виділені на роботи з розміщення і розселення переселенців, пішли на ремонт об'єкта нерухомості, який перебуває в приватній власності. Скільки таких грантів "розпилюється" на місцях, думаю, ми ніколи не дізнаємося, тому що в частці з чиновниками можуть бути й ті, хто, за службовим обов'язком, повинен ловити корупціонерів", - вважає співголова ГІ" Права Справа".

Голова Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін також визнає, що схем збагачення на переселенцях досить багато. В основному, за його словами, вони пов'язані з нецільовим використанням коштів, спрямованих на вирішення проблем переселенців: споруду житла, його ремонт, розселення переселенців.

"У 2015 році Євросоюз виділив гроші на відновлення і реконструкцію гуртожитків для переселенців в Краматорську та Слов'янську. Гроші були виділені на ремонт п'яти будинків. Уже через рік люди повинні були туди заселитися. Але все, що було готове до цього терміну - це установка нових вікон і зняття старого даху. Євросоюз чекав три роки, але наші чиновники під тим або іншим приводом переносили та відтягували терміни. Тепер ЄС пообіцяв провести внутрішній аудит цього проекту, і сума грошей, що наша влада не спромоглися використати за призначенням - повинна буде повернута в бюджет Євросоюзу ", - навів приклад Калінін.

За його словами, такі ситуації не поодинокі. Якщо чиновники й використовують гроші на ремонт і відновлення житла, то використовують вони його вкрай неефективно, і просто "розпилюють" частина фінансів між собою.

Калінін нагадав, що в червні минулого року в Краматорську було відкрито гуртожиток для переселенців, що був відремонтовано коштом Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто має приходити в Ощадбанк для підтвердження свого фактичного проживання?

"Однак ремонт у гуртожитку був виконаний настільки неякісно, ​​що мешканці скаржилися на жахливі умови проживання. У кімнатах стіни були покриті цвіллю, сипалася штукатурка, протікав дах. Ми неодноразово зверталися в правоохоронні органи, щоб особисто дізнатися про кримінальну відповідальність за такого роду злочини, з проханням прокоментувати дані правопорушення. Вимагали провести міжнародний аудит і показово покарати чиновників. Вважаємо, що це необхідно для того, щоб повернути довіру Євросоюзу, адже вони виділяють величезні гроші на допомогу переселенцям ", - сказав громадський активіст.

Але правоохоронні органи лише дають відписки, в яких "ллють воду".

"Реальних покарань за скоєні правопорушення ми так і не бачимо, а випадки подібного" розпилювання "коштів, виділених на допомогу переселенцям - частішають", - підкреслив Руслан Калінін.

"Загалом, переселенці стали для багатьох способом збагачення. В тому числі, на державному рівні. І щоб розв'язувати ати проблему, потрібен не тільки реєстр переселенців, але і показове затримання тих, хто наживається на горі знедолених війною людей ", - резюмував Дмитро Снєгирьов.

Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду визнав незаконними дві постанови Кабміну, які стосуються перевірки факту наявності переселенців за зареєстрованим місцем перебування для отримання соцвиплат

Зараз ви читаєте новину «Активісти розповіли які афери провертають на переселенцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути