середа, 23 січня 2019 13:50

Хто має приходити в Ощадбанк для підтвердження свого фактичного проживання?

З 11 липня 2018 року не тільки переселенці-пенсіонери, а й усі, хто отримує соціальну допомогу мають проходити фізичну ідентифікацію в "Ощадбанку". Якщо цього не робити, виплати призупиняють та повідомлять соціальну службу, Пенсійний фонд та Міністерство фінансів України. Про це розповідають в громадській організації "Донбас-SOS".

"1 січня отримала СМС-повідомлення від Ощадбанку. В ньому просять прийти у відділення банку для проходження ідентифікації, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів 637, - розповідає переселенка Анна з Донецька, - Рік як отримую соціальну допомогу на дитину. Раніше нічого подібного не просили робити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали середній дохід переселенців

Раніше, до змін, ідентифікація була обов'язково тільки для пенсіонерів. Але після вступу в силу Постанови від 11 липня 2018 року, проходити ідентифікацію повинні одержувачі всіх соціальних виплат. Наприклад, адресної допомоги, допомоги при народженні дитини, допомоги одиноким матерям та інші.

"Масового повідомлення про необхідність проходження фізичної ідентифікації не має, - зазначає Марія Красненко, юрист громадської організації "Донбас-SOS", - З практики, у разі надходження такого повідомлення та проходження ідентифікації у визначені строки, треба обов'язково зателефонувати на гарячу лінію Ощадбанку. Уточніть інформацію і вкажіть дату та місце проходження вами ідентифікації".

Автор: Громадська організація "Донбас-SOS"
  Юристи розробили довідку з актуальними питаннями щодо проходження ідентифікації в Ощадбанку
Юристи розробили довідку з актуальними питаннями щодо проходження ідентифікації в Ощадбанку

Ідентифікація може бути пройдена в будь-якому відділенні Ощадбанку. Слід звернутися безпосередньо в касу банку і проінформувати про те, що ви проходите ідентифікацію. Далі треба показати паспорт та провести будь-яку операцію, де треба вводити ПІН-код. Наприклад, перевірити рахунок, сплатити комунальний платіж чи зняти готівку.

"Ідентифікація не може бути пройдена по довіреності, необхідно звертатися тільки особисто та це безкоштовно! – зазначають у громадській організації "Донбас-SOS", - Якщо у Вас незаконно вимагають оплатити додаткові послуги для проходження фізичної ідентифікації, відразу ж на місці при співробітникові телефонуйте зі скаргою у контакт-центр Ощадбанку чи на урядову гарячу лінію 1545".

Для того, щоб не проходити ідентифікацію, потрібно отримувати виплати не через Ощадбанк, а через Укрпошту з доставкою додому. Також не проходять цю процедуру люди з інвалідністю першої групи та ті, які згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії не здатні до самообслуговування.

Активісти розповідають, що ще ніхто не отримав гроші за відшкодування зруйнованого в ході бойових дій житла. Хоча українські суди виносять позитивні рішення щодо відшкодування збитків.

Зараз ви читаєте новину «Хто має приходити в Ощадбанк для підтвердження свого фактичного проживання?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути