середа, 10 жовтня 2018 00:16

Юрист розповіла, як отримати гроші за зруйноване житло

Юрист розповіла, як отримати гроші за зруйноване житло
Немає статистики за кількістю судових справ по компенсації за зруйноване житло і загальній сумі збитків

Ще ніхто не отримав гроші за відшкодування зруйнованого в ході бойових дій житла. Хоча українські суди виносять позитивні рішення щодо відшкодування збитків. Про це Gazeta.ua розповідає Аліна Павлюк, юрист громадської організації "ДонбасSOS".

"Є декілька варіантів для відшкодування за зруйноване житло. Найбільш дієвий – міжнародна донорська допомога, - розповідає Аліна, - Програми різних організацій діють в різних регіонах на підконтрольній Уряду України території та вздовж лінії розмежування. І переважно така допомога надається на ремонт пошкодженої будівлі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава має відшкодувати 24,5 млн грн подружжю переселенців

Інший варіант – дотації з місцевого бюджету. Для цього потрібно звертатись до місцевої влади, де вирішуються питання об'ємів допомоги.

Найбільш тривалий та важкий варіант – судова тяганина щодо відшкодування завданих збитків. Цей процес займає багато часу, оскільки відповідачем виступають державні органи України та, у разі прийняття рішення на користь позивача, оскаржують його.

"На жаль, не дивлячись на прийняті судами позитивні рішення про відшкодування завданих збитків, жодної виплати ще не було проведено, - зазначає Аліна, - Але, не дивлячись на це, проходження даної процедури дозволяє встановити факти, пов'язані з руйнуванням майна, визначити розмір завданих збитків та, за бажанням, у подальшому звернутися до Європейського суду з прав людини для захисту своїх прав".

На сьогодні загальної статистики по відшкодуванням і справам немає. Міжнародні донорські організації самостійно фіксують обсяги наданої допомоги. А кількість судових справ поки невідома.

"Загальна проблема у тому, що в Україні не створено механізму компенсації шкоди, завданої збройним конфліктом. Ті судові процеси, які відбуваються, базуються на нормах Закону України "Про боротьбу з тероризмом", - розповідає Аліна, - Так званим законом "про реінтеграцію Донбасу" було визнано, що всю відповідальність за завдану шкоду та збитки несе Російська Федерація. Але відповідно до норм міжнародного права, вина держави-агресора не виключає необхідність іншої держави самостійно піклуватися про своїх громадян".

Юрист зазначає, що варто б було почати з фіксації розмірів завданих збитків. У тому числі приватній власності та державному майну. Це є частиною захисту жертв збройних конфліктів. Українське законодавство поки залишає це питання невирішеним.

Активісти дослідили, що у Житомирі приблизно на половину була реалізована Комплексна державна програма підтримки, адаптації та інтеграції переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Юрист розповіла, як отримати гроші за зруйноване житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути