пʼятниця, 18 січня 2019 12:14

Назвали питання, що найбільше хвилюють переселенців

Назвали питання, що найбільше хвилюють переселенців

Перелік проблем, із якими стикаються вимушені внутрішні переселенці в Україні, залишається незмінним. Про це під час консультацій зацікавлених установ/організацій у рамках проекту Ради Європи "Визначення напрямів співпраці для розвитку соціальних прав людини в Україні" поінформував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, повідомляє Укрінформ.

"На жаль, мушу констатувати, що з року в рік перелік питань, які найбільше турбують вимушених переселенців, не змінюється. На першому місці, за всіма опитуваннями, залишається проблема із забезпеченням житлом, друге і третє місця поділяють проблеми соціальних виплат і проблеми, пов'язані, як результат, із неможливістю поновлення втрачених документів, через що виникає низка проблем у людей, що переїхали з окупованої частини Донбасу або з анексованого Криму", - сказав Тука.

Також додав, що ці люди з 2014-го позбавлені права брати участь у виборчому процесі в об'єднаних територіальних громадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці до 35 років можуть отримати кредит на житло

"Тобто вони позбавлені можливості бути залученими у процес децентралізації. Вони не мають можливості брати участь у виборах депутатів Верховної Ради, які балотуються за мажоритарними округами. Усі вимушені переселенці вважаються тимчасово зареєстрованими, і попри те, що люди роками мешкають на постійному місці, вони вже інтегровані в суспільство, але не є членами громади з юридичної точки зору", - зазначив Тука.

Він поінформував, що спільно з низкою неурядових громадських організацій розроблено законопроект, який надає можливість вимушеним переміщеним особам брати участь у виборчому процесі у повному обсязі.

"У березні законопроект був поданий до Верховної Ради. Попри всі обіцянки, законопроект досі не пройшов навіть першого читання в профільному комітеті", - зауважив заступник міністра.

Попри економічні виклики, переселенці в Україні переважно залишаються у своїх нинішніх місцях проживання та налагоджують відносини з приймаючими громадами. Про це свідчить опитування, що проводить Міжнародна організація з міграції за фінансування Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Назвали питання, що найбільше хвилюють переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути