пʼятниця, 28 вересня 2018 00:15

Переселенці можуть отримати соціальне житло

  Переселенці отримають соціальне житло. Фото: lviv.molbuk.ua
Переселенці отримають соціальне житло. Фото: lviv.molbuk.ua

Верховна Рада України прийняла закон про соціальне житло для переселенців. Це дозволяє людям, які залишили захоплений Донбас, стати в чергу на отримання тимчасового житла. Експерти сумніваються у тому, що новий документ запрацює.

У громадській організації "Донбас SOS" спостерігають за ситуацією.

"Потрібно, щоб закон опублікували, тільки тоді він вступить у силу. Але до нас уже багато телефонують і пишуть, задають питання — як стати на облік. Головне, всі повинні розуміти, що житло це — тимчасове. У ньому можна тільки проживати певний час", — пояснила юрист організації Наталя Юрлова, передає obozrevatel.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, в яких регіонах найбільше живе переселенців

У цій ситуації позитивний сам факт, що люди будуть мати право подати документи і стати в чергу.

"У всіх містах є соціальні фонди житла, правда, десь більше, а десь менше. Стати в чергу можуть всі переселенці, у кого немає тут житла, а їхні квартири або будинки перебувають на непідконтрольній території або зруйновані під час військових дій. Для цього переселенцю достатньо взяти виписку з реєстру нерухомості, з якої буде зрозуміло, що квартира або будинок — на окупованій території. Якщо ж житло розташоване на підконтрольній території Луганської та Донецької областей, але було зруйноване під час проведення АТО, тоді треба буде скласти акт обстеження житла", — говорить юрист.

У законі чітко прописано дохід переселенця, який дозволить йому стати у чергу — він не повинен перевищувати суми середньої вартості оренди в місті (де зараз живе людина) і прожиткового мінімуму. Інваліди 1 і 2 групи мають право на позачергове отримання соціального житла.

Юрист Ростислав Кравець сумнівається, що новий закон якось вирішить проблему переселенців.

"Питання не вирішиться у будь-якому випадку. Це лише збільшить черги і корупцію на місцевому рівні. В цих чергах і так багато нужденних, а до них ще додадуть переселенців. А потім почнуть виділяти із них найбільш нужденних, хто має першочергове право. Закон не буде працювати. Потрібні програми, у тому числі й міжнародні, з будівництва житла для переселенців. Тільки так можна вирішити проблему", — розповів Ростислав.

Рішенням Печерського райсуду Києва держава має сплатити майже 24,5 млн грн родині переселенців за втрачене майно та моральну шкоду, заподіяну під час бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці можуть отримати соціальне житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути