четвер, 27 липня 2017 10:31

Китай пропонує будинки для пересленців - чиновники допомоги не приймають

Автор: kor.ill.in.ua
  КНР готова надіслати спеціальні житлові модульні будиночки для переселенцыв
КНР готова надіслати спеціальні житлові модульні будиночки для переселенцыв

Китай готовий надіслати спеціальні житлові модульні будиночки для переселенців. Гуманітарну допомогу запропонували Україні у січні 2017 року. Але в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій досі відмовляються її приймати.

"Ці конструкції – пазли. З кількох таких модулів можна скласти нормальне тимчасове житло, доки будують наші будинки", – розповідає співзасновниця ГО "Містечко для переселенців" Ірина Шашкова в інтерв'ю pravda.com.

Контейнер складається з двох вікон, дверей, підлоги, встеленої лінолеумом, і утеплених стін. За словами переселенців, із такими конструкціями вони могли б жити на своїх ділянках і щодня їх облаштовувати. Натомість платять за оренду житла по 6-8 тис. грн на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кредит не дають через кримську прописку" - переселенець

"Могли б вкладати ці гроші у власні домівки, – каже голова ГО "Містечко для переселенців" Володимир Шашков. - Багатьом родинам коштів вистачило лише на те, щоб закласти фундамент. Деякі уже бур'яном заросли. Ще частина і на те назбирати не може".

Автор: pravda.com.ua
  В модулях можна жити, поки нові будинки будуються - каже співзасновниця ГО "Містечко для переселенців" Ірина Шашкова.
В модулях можна жити, поки нові будинки будуються - каже співзасновниця ГО "Містечко для переселенців" Ірина Шашкова.

У березні Міністерство з питань тимчасово окупованих територій розіслало лист обладміністраціям. Попросило зібрати зацікавлених в отриманні модульних конструкцій. Всього одержали заявок на 995 модулів. 100 з них замовило ГО "Містечко для переселенців".

"В березні-квітні цю програму Україна почала згортати, – розповідають активісти. - Оскільки будинки без зручностей. Поруч повинні бути точка підключення до електромережі чи електрогенератор, питна вода, туалет і душ. Нас переконують, що це не вирішить житлової проблеми, тому намагаються відмовити. Так, не вирішить. Це тимчасово. Нам це підходить. Людям треба десь жити. З Києва до поселення їхати далеко і щодня незручно. А так поставили б собі контейнери, жили б там і паралельно будували б поволі".

Переселенці готові навіть брати участь у розмитненні і перевезенні.

"Ми розуміємо, на що йдемо. У нас люди організовані, у нас громадьске об'єднання, є кооператив, знаємо технічні характеристики цих модулів, і ми з ними згідні", – каже Володимир.

Люди починають впадати в паніку, депресняк. Гроші вони вклали в землю, а освоїти її немає можливості.

Автор: pravda.com.ua
  В'ячеславз Донецька живе на території поселення ГО "Містечко для переселенців" і будує домівки іншим переселенцям
В'ячеславз Донецька живе на території поселення ГО "Містечко для переселенців" і будує домівки іншим переселенцям

Відповідь на запит "Української правди" до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій прийшла за підписом Георія Туки.

"Опрацювали питання щодо взяття відповідальності за виконання зобов'язань із залучення МДТ (міжнародної технічної допомоги) та виявили відсутність можливості виступати отримувачем безоплатної допомоги від уряду КНР, оскільки міністерство не має змоги технічно забезпечити проектну пропозицію та кошти на покриття видатків, пов'язаних з отриманням допомоги, не передбачені в бюджеті міністерства на 2017 рік".

Вимушені переселенці з Донбасу 2 роки не можуть поселитися в гуртожитки у Дніпрі, які для них відремонтували за рахунок Європейського Союзу. 4 гуртожитки пустують та руйнуються, хоча в них можуть жити більш як 400 людей.

Зараз ви читаєте новину «Китай пропонує будинки для пересленців - чиновники допомоги не приймають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути