Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2019 00:15

Донеччанка навчає жінок самообороні
6

На реалізацію проекту "Шлях до нової себе" отримала 80 000 грн
Фото: З архіву Анни Тарапати
Анна зараз шукає фінансування для продовження соціальних ініціатив для переселенок та місцевих жінок
Зараз Анна веде ранкові тренування з жінками
У 2014 році спочатку тренувала чоловічі групи у приватному спортивному клубі
Анна має 2 вищі освіти - спортивне та бухгалтерське

Переселенка Анна Тарапата з Донецька розповіла, як почала писати гранти та навчати самообороні жінок у Черкасах. Вона тренер з тхеквондо та веде кілька дитячих груп, готує дітей до атіестаціям на пояси і до змагань всеукраїнського рівня.

"Переїжджали з повним набором: маленькою дитиною та 7 котами. Коли гостили у Маріуполі кішка народила та я просто не могла позбутись кошенят. Потім вже у Черкасах віддала їх у притулок, де знайшли їм родини, - згадує Анна, - Тоді нам усі відмовляли в оренді квартири, коли чули, що з Донецька. Знімали квартиру подобово. За 2 тижні заплатили стільки ж, як за місяць у звичайній".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей з Донбасу

У лютому 2014 року Анна тренувати людей у приватному спортивному клубі у Черкасах. Спочатку вела тільки чоловічі групи. Через рік роботи тренувала вже дітей та жінок. Анна навчає тайбо, вона трохи адаптувала відому техніку - її учні відпрацьовують удари по подушках. Отримані навички вони можуть застосувати при самообороні.

Автор: З архіву Анни Тарапати
  Анна має 2 вищі освіти - спортивне та бухгалтерське
Анна має 2 вищі освіти - спортивне та бухгалтерське

"Раніше не чула нічого про гранти. Взагалі, не знала, що комусь з-за кордону цікаво давати гроші на якісь соціальні проекти в Україні, - згадує Анна, - Якось потрапила в місцеву громадську організацію на навчання. Там розповіли про проекти та спробувала написати заявку на грант. Перший виграний грант був на 20 тисяч гривень. Купила спортивне спорядження, яким до сих пір тренуються діти. За 2015 рік написала 15 проектів, але тільки 3 з них отримали фінансування".

Один із найбільших проектів Анни - "Шлях до нової себе". На нього виділили 80 тисяч грн від благодійної організації "Конвіктус Україна". За 2 тижні у заходах взяли участь близько 80 переселенок та місцевих жінок, які потрапили у складні життєві обставини. Вік учасниць від 15 до 50 років. У програмі були заняття самооборони, зустрічі з юристом, психологом.

Автор: З архіву Анни Тарапати
  Анна навчає жінок самообороні, організовує зустрічі з юристами та психологами
Анна навчає жінок самообороні, організовує зустрічі з юристами та психологами

"Під час тренувань жінки могли виплеснути свій гнів та страх на подушках. Гадаю, проект допоміг зберегти не одну сім'ю, - розповідає Анна, - Багато переселенок у Черкасах не змогли реалізувати себе у професії, що мали раніше до переїзду. Наприклад, одна жінка керувала відділенням банку в Донецьку понад 8 років. Тут їй пропонували тільки посаду касира. І не пояснювали причину. Врешті, дівчина почала заробляти на життя манікюром".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка створює унікальні шовкові хустки під замовлення

Про свої проекти та діяльність розповідає у соціальних мережах, зокрема на сторінці "Шлях до нової себе". Також має групу в Viber, там близько 180 жінок, що приходили на тренування.

"Зараз буду шукати інвестиції та з вересня хотіла б продовжити проект. Бачу реальну потребу у ньому", - зазначає Анна.

Автор: З архіву Анни Тарапати
  Зараз Анна веде ранкові тренування з жінками
Зараз Анна веде ранкові тренування з жінками

Анна Тарапата має 2 вищі освіти: спортивну та бухгалтерську. З 11 років займатися тхеквондо. У 14 років взяла участь у чемпіонаті світу серед юніорів і посіла 6 місце, у 15 років - стала майстром спорту і виграла чемпіонат України серед дорослих. Анна неодноразова чемпіонка України, переможниця Кубка України і Універсіади України, призер міжнародних турнірів в Німеччині та Хорватії, учасниця чемпіонатів світу та Європи, в її багажі - відбір на Олімпійські ігри-2008 в Пекіні. У 214 році через обстріли біля будинку в Донецьку, разом з чоловіком та 2-річною дитиною переїхала на декілька місяців у Маріуполь. А потім родина поїхала у Черкаси.

Психолог розповідає, що навіть через 5 років родини переселенців мають психологічні травми через війну на сході України. Також усі воїни АТО стикаються із різними психологічними розладами після повернення до мирного життя.

Зараз ви читаєте новину «Донеччанка навчає жінок самообороні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути